Κατηγορίες Ανακοινώσεων

2022: Χρονιά με δυσκολίες αλλά και ελπίδα

Στο τέλος του χρόνου ο καθένας μας σκέφτεται και θέτει στόχους για όλα όσα θα ήθελε να κάνει μέσα στην νέα χρονιά. Στην Κύπρο αλλά και στον κόσμο γενικά υπάρχει αβεβαιότητα. Πολλές προκλήσεις ξεπερνούν τα σύνορα μας. Σκεφτόμαστε την μοιρασμένη μας πατρίδα, τα οικονομικά προβλήματα που μας ταλανίζουν το περιβάλλον που καταστρέφεται και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας.

Η απογοήτευση είναι εμφανής. Ο κόσμος κατανοεί πως είναι πολλά αυτά που μας ενοχλούν και μας εμποδίζουν να προοδεύσουμε. Δεν μπορούμε άλλο να τα αφήνουμε κάτω από το χαλί. Δεν μπορεί η χώρα μας να είναι πρωταθλητής της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία (που χρειάζεται την διεθνή αλληλεγγύη) να εγκαλείται από την Κομισιόν δύο φορές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το γνωστό θέμα με τα χρυσά διαβατήρια. Σε όλους τους διεθνείς δείκτες για τη διαφθορά πιάσαμε πάτο. Είναι αυτή την Κύπρο που θέλουμε να έχουμε για εμάς και τα παιδιά μας;

Το ερώτημα που χρειάζεται να απαντήσουμε είναι απλό: μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα ή είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε αυτόν το φαύλο κύκλο της παρακμής;

Η δική μου απάντηση είναι πως μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα γιατί είναι στο χέρι μας αυτή η αλλαγή. Πώς;

Πρώτο, χάθηκε η εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Ο πολίτης αμφισβητεί και απαξιώνει αποφάσεις που πρέπει να διέπουν το καλό όλων. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να νιώσει ο πολίτης πως αξίζει τον κόπο να συμμετέχει στις αποφάσεις που μας αφορούν όλους!

Το Τίμιο Κράτος είναι η δική μου απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα. Τίμιο Κράτος σημαίνει να θέσουμε τέρμα στην απουσία διαφάνειας και στην έλλειψη λογοδοσίας. Η σημερινή εικόνα κακοδιοίκησης και διαφθοράς να δώσει τη θέση της στην πρόοδο και στην ανάπτυξη για όλους. Να θωρακίσουμε τη δημόσια ζωή με κανόνες που θα τηρούνται. Οι ηγέτες πρέπει να ηγούνται με το παράδειγμά τους και να ξέρουμε τι κάνουν. Ακόμη η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης είναι πλέον επείγον.

Δεύτερο, είμαστε δύο βήματα πριν την διχοτόμηση της πατρίδας μας. Μπορούμε να την αποτρέψουμε! Πρώτα με την ανάκτηση της αξιοπιστίας μας στο ευρωπαϊκό πεδίο και ακολούθως, με την σύμπλευση μας με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα που θα μας προστατεύσουν. Αυτά τα δύο πάνε μαζί, γι’ αυτό χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στον παράγοντα της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας στις διεκδικήσεις μας.

Τρίτο, μπορούμε να δώσουμε στην οικονομία βάθος και ισορροπία, με περισσότερες δυνατότητες στον τομέα των επενδύσεων, να μειώσουμε τις ανισότητες, κρατώντας σταθερά μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική αλλά ταυτόχρονα εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που μας δίνει η νέα Ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική που είναι σε εξέλιξη. Το κράτος έχει ευθύνη να ενισχύει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας με στοχευμένα δίκτυα προστασίας για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Προϋπόθεση για όλα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αναβάθμιση της εικόνας της Κύπρου ως σοβαρού επενδυτικού προορισμού και η σωστή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου. Και να μην ξεχνούμε το περιβάλλον και το χρέος μας στους επόμενους. Η πράσινη ανάπτυξη και η κυκλική οικονομία είναι ο τρόπος διασφάλισης της ποιότητας ζωής.

Τέταρτο, η μεταρρύθμιση στην παιδεία είναι αναγκαία. Τα παιδιά και ο νέοι μας πρέπει να αποκτήσουν τις δεξιότητες για να ανταγωνιστούν στο σημερινό περιβάλλον που επιβάλλει η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων, εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση, δια βίου μάθηση και νέες μορφές απασχόλησης.

Ξέρουμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, το 2022: η παράταση της πανδημίας, η ακρίβεια, η υποαπασχόληση, οι χαμηλοί μισθοί των νέων, το κλείσιμο επιχειρήσεων.

Όμως το νέο έτος μπορεί να είναι και μια χρονιά ελπίδας. Μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αλλαγή πορείας. Ο κόσμος της Κύπρου εργάζεται σκληρά, δεν τα βάζει κάτω ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Δικαιούμαστε να ελπίζουμε ξανά, αυτή είναι η δική μου πίστη.

Με αυτή την πίστη, εύχομαι σε όλες και όλους καλό και δημιουργικό 2022.

Scroll to Top