Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Α. Δημητριάδης: Δύο κλειδιά για να σπάσουμε το αδιέξοδο

Την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Κύπρου διεθνώς και την αξιοποίηση δύο κλειδιών – του φυσικού αερίου και της Ευρωτουρκικής Σχέσης – για να σπάσει το αδιέξοδο 5 χρόνων, υποστηρίζει ο υποψήφιος για την Προεδρία Αχιλλέας Δημητριάδης.

Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή την επέτειο των 48 χρόνων από το πραξικόπημα και την εισβολή το μαύρο Ιούλη του ’74, ο Α. Δημητριάδης τόνισε ότι η Κύπρος χρειάζεται αλλαγή πλεύσης και ηγέτες που θα τολμήσουν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις.

Ο Α. Δημητριάδης αναφέρθηκε στην παράλυση των συνομιλιών για το Κυπριακό εδώ και πέντε χρόνια, τονίζοντας ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και οι στενοί συνεργάτες του, έχουν τεράστια ευθύνη για τα σημερινά αδιέξοδα, με τις ιδεοθύελλες για δύο κράτη και με επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60. «Θυμίζω ότι στο Κραν Μοντάνα ήμασταν στο «παρά πέντε» και στο «παρά τρίχα» της λύσης, ενώ φθάσαμε τώρα στο παρά πέντε της διχοτόμησης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των χειρισμών τους, η τουρκική αδιαλλαξία να έχει άλλοθι τη δική μας απραξία και τη δική μας αναξιοπιστία», επεσήμανε.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του για το τί πρέπει να γίνει, ο Α. Δημητριάδης ανέφερε ότι για να σπάσει το αδιέξοδο, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να απευθυνθεί στον ΟΗΕ και την ΕΕ με καθαρή θέση για ΔΔΟ με πολιτική ισότητα και τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν για να γίνει σταυροειδής διαπραγμάτευση πάνω στα 6 σημεία του Πλαισίου Γκουτέρες. Υποστήριξε επίσης ότι χρειάζεται σύμπλευση με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, αξιοποιώντας τις νέες συμμαχίες για το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου για να γίνει η ενέργεια καταλύτης και, παράλληλα, περαιτέρω συζήτηση της νέας Ευρωτουρκικής Σχέσης (τελωνειακή ένωση, μεταναστευτικό, βίζα), θέτοντας προϋπόθεση την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Α. Δημητριάδης ανέφερε ότι θεωρεί τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου Αναστασιάδη εξίσου υπεύθυνους για την κατάσταση που βρίσκεται το Κυπριακό σήμερα και υποστήριξε ότι πραγματική αλλαγή μπορεί να υπάρξει μόνο με αλλαγή προσώπων που θα δώσουν στην Κύπρο ξανά την αξιοπιστία της: «Δεν μπορούν αυτοί που κατέστησαν την Κύπρο αναξιόπιστη να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της», τόνισε.

Ο ίδιος, είπε, θα αγωνιστεί για να κληρονομήσουν τα παιδιά μας μια πατρίδα, ελεύθερη και ενωμένη γιατί η Κύπρος αξίζει καλύτερα.

Σε ερώτηση σε σχέση με τις οικονομικές δαπάνες της προεκλογικής εκστρατείας, ο Α. Δημητριάδης απάντησε ότι ο ίδιος χρησιμοποιεί δικούς του πόρους και μικρές εισφορές και υποστήριξε ότι οι δαπάνες θα πρέπει να δημοσιοποιούνται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και όχι με το πέρας της.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την εφαρμογή του «Πόθεν Έσχες», ο Α. Δημητριάδης υποστήριξε ότι αυτή την ευθύνη θα πρέπει να την αναλάβει η Αρχή κατά της Διαφθοράς, κατακτώντας έτσι και το ρόλο και την αποστολή της με βάση τις αρμοδιότητες που της έχουν δοθεί.

Στην αρχή της Δημοσιογραφικής Διάσκεψης, ο κ. Δημητριάδης παρουσίασε τον Εκπρόσωπο Τύπου του Επιτελείου του Χριστόφορο Τριανταφύλλου, τον οποίον καλωσόρισε και του ευχήθηκε «καλή δύναμη».

18 Ιουλίου, 2022

Scroll to Top