Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Α. Δημητριάδης: Η αλήθεια στο θέμα των αγνοουμένων πρέπει να αποκαλυφθεί και να δοθεί στους συγγενείς

Το άρθρο στα τούρκικα είναι βασισμένο στη συνέντευξη που έδωσε ο Α. Δημητριάδης στη Yeniduzen: Είναι δικαίωμα των συγγενών αλλά περισσότερο υποχρέωση των πολιτικών ηγεσιών να βρουν και να δώσουν την αλήθεια στους συγγενείς.

Η πρόταση του Αχιλλέα Δημητριάδη για σύσταση Επιτροπής Αλήθειας φαίνεται να προωθείται από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, με την υποβολή πρότασης για το θέμα προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Ο σύνδεσμος της συνέντευξης στα τουρκικά: https://www.yeniduzen.com/kibrista-hakikat-komisyonu-kurulmali-167533h.htm

H συνέντευξη στα ελληνικά:

  1. Πως ζήσατε την πρόσφατη εμπειρία των Προεδρικών Εκλογών; Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος λόγος που σας ώθησε να υποβάλετε υποψηφιότητα;

Ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία από την οποία έμαθα πάρα πολλά πράγματα.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο υπέβαλα υποψηφιότητα  ήταν γιατί πίστευα και πιστεύω ότι «Η Κύπρος αξίζει καλύτερα» και αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας μου.

Πιστεύω ότι είναι δικαίωμα μας να έχουμε ένα Τίμιο Κράτος με ηγέτες που να αποτελούν παράδειγμα. Να εργαστούμε μεθοδικά ώστε η Κύπρος μέχρι το 2035 να είναι Μία Κύπρος, Ενωμένη και Πράσινη, με σύγχρονο κοινωνικό κράτος και οικονομική ανάπτυξη. Η Λύση του Κυπριακού συμφέρει σε όλους τους κατοίκους του νησιού μας διότι εγγυάται τη συνέχιση της ύπαρξης μας.

Μάλιστα αρκετές από τις ενότητες στις οποίες είχα αναφερθεί βρίσκονται ακόμη στην επικαιρότητα και ελπίζω ότι θα υλοποιηθούν.

  1. Ποιες οι διαφωνίες σας με τα πολιτικά κόμματα, και κυρίως από το ΑΚΕΛ, που σας οδήγησαν να μπείτε στην «κούρσα» ως ανεξάρτητος υποψήφιος;

Ξεκίνησα την προσπάθειά μου τον Φεβρουάριο του 2022,

ετοίμασα το πρόγραμμα μου και το παρουσίασα ως ανεξάρτητος υποψήφιος ζητώντας υποστήριξη από οποιονδήποτε συμμεριζόταν αυτές τις απόψεις.

Η μετέπειτα πορεία είναι γνωστή και δεν νομίζω ότι χρειάζεται οποιονδήποτε σχολιασμό από εμένα πέραν του το ότι οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες είναι πάντα διαφορετικές και χρήσιμες.

  1. Το όνομα του πατέρα σας Λέλλου Δημητριάδη, ταυτίστηκε με την ιστορία του Δήμου Λευκωσίας. Πληροφορίες θέλουν και εσάς να σκέφτεστε τη διεκδίκηση της θέσης.

Ναι πράγματι, ο Λέλλος και η Λευκωσία ήταν ταυτόσημες έννοιες.

Μάλιστα, πολλοί δημότες θεωρούσαν την λέξη «δήμαρχος» να σημαίνει «Λέλλος»!

Ακόμη παραμένει η γνωστή φράση «Έχεις πρόβλημα; Πήγαινε στον Λέλλο».

Όσον αφορά τις Δημοτικές εκλογές μου έγιναν σοβαρές βολιδοσκοπήσεις αλλά λόγω επαγγελματικών και προσωπικών υποχρεώσεων δεν θα θέσω υποψηφιότητα χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσω την πολιτική μου δράση.

  1. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Λευκωσία;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Λευκωσίας είναι ο διαχωρισμός. Δεν μπορεί η Λευκωσία να παραμείνει ως η μόνη μοιρασμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη. Αυτός ο διαχωρισμός είναι το πιο βαθύ πρόβλημα για την ορθή λειτουργία και ανάπτυξη της πόλης. Λόγω της Πράσινης Γραμμής η πόλη εξελίσσεται υδροκέφαλα και δεν ακολουθεί τη φυσιολογική ανάπτυξη που θα μπορούσε να είχε αν ήταν ενωμένη. Βέβαια, αυτό είναι ένα πολιτικό θέμα, όμως το μέλλον τη Λευκωσίας πρέπει να είναι η επανένωσή της σε μια κοινή πατρίδα.

  1. Ο Λέλλος Δημητριάδης θα μείνει στην ιστορία για τη στενή συνεργασία με τον Mustafa Akıncı. Ποια περιθώρια συνεργασίας υπάρχουν μεταξύ των δύο Δημάρχων;

Η συνεργασία του Λέλλου Δημητριάδη με τον Mustafa Akıncı δεν ήταν μόνο ιστορικής σημασίας για τον πρωτοποριακό χαρακτήρα της, αλλά απέδειξε ότι αντέχει στον χρόνο και λειτουργεί ακόμη και σήμερα. Ήταν προφητικό, πιστεύω, να εργαστούν οι δύο δήμαρχοι για ένα τόσο σημαντικό έργο για την καθημερινή μας ζωή.  Μπορείτε να φανταστείτε την Λευκωσία χωρίς το αποχετευτικό σύστημα;

Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας, διότι από τη φύση της η μοιρασμένη πόλη, θέλει και πρέπει να επανενωθεί. Αυτό όχι μόνο στο επίπεδο των πολιτειακών Αρχών αλλά κυρίως στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών. Έχουμε καθήκον να δουλέψουμε για την επανένωση της πόλης μας. Μόνο τότε μπορεί να ευημερήσει και να αναπτυχθεί φυσιολογικά.

  1. Τι θυμάστε από τη συνεργασία Δημητριάδη – Akıncı; Τι σας έλεγε ο πατέρας σας για τον Akıncı;

Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη φορά που είχε έρθει ο Akıncı στο σπίτι μας για μεσημεριανό.  Είχα σχολάσει από το γυμνάσιο και ενώ επέστρεφα σπίτι με το ποδήλατο,  με σταμάτησε η Αστυνομία που έλεγχε την περιοχή. Εξήγησα ότι ήταν το πατρικό μου και με άφησαν να περάσω.

Στο τραπέζι με φώναξε ο Λέλλος για να μου γνωρίσει τον Mustafa. Τον χαιρέτισα ευγενικά και μου είπε ότι είναι ο Δήμαρχος από την άλλη πλευρά.  Όταν έφυγε ο Akıncı πήγα στον Λέλλο και του είπα «μα αυτός είναι σαν εμάς»!

  1. Με δεδομένες τις θέσεις των δύο πλευρών, αναμένετε πως θα υπάρξει κινητικότητα τους επόμενους μήνες στο Κυπριακό;

Δυστυχώς τα πράγματα έχουν παγιοποιηθεί και δεν βλέπω σύντομα πρόοδο.

Αντίθετα η Ελλάδα με την Τουρκία φαίνεται ότι προχωρούν και αντιλαμβάνομαι ότι αυτό τον μήνα θα έχουν συνάντηση οι Υπουργοί Εξωτερικών κατά την οποία θα ανακοινώσουν μέτρα ανοικοδόμησης εμπιστοσύνης και στις 7 Δεκεμβρίου θα υπάρχει συνάντηση κορυφής στην Θεσσαλονίκη με το Συμβούλιο Συνεργασίας. Παρόμοιες κινήσεις φαίνεται να γίνονται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα ευρωτουρκικά.

Πρέπει να ενεργήσουμε αμέσως για να μην χάσουμε αυτό το τελευταίο τρένο που θα μπορούσε να φέρει τη λύση, χρησιμοποιώντας την ενέργεια σαν τον κοινό παρονομαστή.  Αν δεν υπάρξει ενεργειακή ειρήνη, δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά στην Κύπρο. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε ακόμη σε κατάσταση κατάπαυσης του πυρός.

  1. Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους Τουρκοκύπριους;

Το μήνυμα μου στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας αλλά και σε όλους τους Κυπρίους είναι ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας κρατούν χωρισμένους τόσα χρόνια.

Αν μας ενδιαφέρει το μέλλον των παιδιών μας, πρέπει με σεβασμό στο παρελθόν να δούμε το κοινό μας μέλλον με προοπτική την ευημερία και ασφάλεια σε ένα νησί της ειρήνης.

Το χρωστούμε στα παιδιά μας αλλά και στους γονείς μας.

  1. Εδώ καιρό μιλάτε για την ανάγκη δημιουργία της Επιτροπής Αλήθειας. Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος και ο στόχος αυτής της επιτροπής;

Ο τρόπος που λειτουργεί η Επιτροπή Αγνοουμένων σήμερα, πιστεύω ότι δεν εξυπηρετεί την έννοια της αλήθειας. Έχουν ταυτοποιηθεί 1033 λείψανα από τα 2002 και παραμένουν ακόμη 769 Ε/Κ και 200 Τ/Κ που οι συγγενείς τους δεν έχουν μια ταφόπετρα για να θρηνήσουν σύμφωνα με την δική τους θρησκεία και επιθυμία. Είναι δικαίωμα των συγγενών αλλά περισσότερο υποχρέωση των πολιτικών ηγεσιών να βρουν και να δώσουν την αλήθεια στους συγγενείς. Αυτή η αλήθεια η οποία είναι μια και κοινή δεν έχει αποκαλυφθεί.  Γι’αυτό η κοινωνία δεν μπορεί να προχωρήσει. Ο συμβιβασμός που έγινε το 1990 για αλήθεια με αντάλλαγμα την αμνηστία είναι σωστός και είναι η βάση για να ξανακτιστεί η Κύπρος σε στερεά θεμέλια.

Αναβαθμίζοντας τους όρους εντολής της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων όπως φαίνονται στην ιστοσελίδα https://www.truthnowcyprus.org είναι μια πρωτοποριακή, αλλά συνάμα αναγκαία κίνηση μέσα στα πλαίσια της μεταβατικής δικαιοσύνης.

Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας.

Share this post

Scroll to Top