Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Α. Δημητριάδης: Το δικαίωμα της άμβλωσης να καλυφθεί πλήρως από το ΓΕΣΥ

Το δικαίωμα μιας γυναίκας να τερματίσει την εγκυμοσύνη μέχρι τις πρώτες 12 εβδομάδες είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο από τον Μάρτιο του 2018 και το κράτος έχει υποχρέωση να στηρίξει την ελεύθερη επιλογή της κάθε γυναίκας, επεκτείνοντας την ιατροφαρμακευτική κάλυψη της από το ΓΕΣΥ.

Αυτή τη θέση εκφράζει ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι η κάθε γυναίκα δικαιούται επίσης να λαμβάνει μέσω του ΓΕΣΥ ψυχολογική στήριξη για την ελεύθερη επιλογή της, πριν και μετά τον τερματισμό της κύησης, καθώς και οποιαδήποτε άλλη σχετική ιατρική κάλυψη.

Η ελεύθερη επιλογή είναι δικαίωμα της γυναίκας και υποχρέωση της πολιτείας να το εφαρμόσει, τονίζει ο υποψήφιος για την Προεδρία.

Αναφερόμενος σε στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Αχιλλέας Δημητριάδης επισημαίνει ότι κάθε χρόνο στην Κύπρο υπολογίζεται ότι πέραν των 8 χιλιάδων γυναικών επιλέγουν να τερματίσουν την κύηση. Το κράτος όμως, σημειώνει, πρόσφατα αποφάσισε να υιοθετήσει την αποσπασματική πρακτική για ιατρική κάλυψη από το ΓΕΣΥ μόνο όταν η γυναίκα τεκμηριώνει τις εξαιρέσεις του νόμου, όπως η ψυχολογική και σωματική βλάβη.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι αυτό δείχνει ότι το ζήτημα των αμβλώσεων παραμένει ένα θέμα ταμπού παρά την ψήφιση του Νόμου και σημειώνει την ανάγκη μεγαλύτερης προσπάθειας για ενημέρωση.

Αναφερόμενος στην τροπή του θέματος στις ΗΠΑ, ο Αχιλλέας Δημητριάδης την χαρακτηρίζει οπισθοδρομική καθώς τώρα, με βάση την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η κάθε πολιτεία μπορεί να αποφασίζει από μόνη της και αυτό επιδέχεται επηρεασμού από πολιτικές σκοπιμότητες.

28/06/2022

 

Scroll to Top