Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Α. Δημητριάδης: Το ζήτημα Καβαλά αφορά ευρύτερα τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Γραπτή δήλωση Αχιλλέα Δημητριάδη, υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας για την καταδίκη Οσμάν Καβαλά

Η καταδίκη σε ισόβια του Οσμάν Καβαλά από δικαστήριο στην Τουρκία είναι απαράδεκτη από κάθε άποψη. Η απόφαση αυτή προκάλεσε ήδη τις δικαιολογημένες αντιδράσεις της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.  Σημειώνω ότι και το ΕΔΑΔ ζήτησε προηγουμένως να τερματιστεί η κράτηση όπου ενώπιον του βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επί παραβάσει.

Το ζήτημα ξεπερνά την καταδίκη Καβαλά και αφορά ευρύτερα τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας. Έχουν γίνει συζητήσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα με στόχο την επανεκκίνηση της Ευρωτουρκικής σχέσης. Γίνεται αναφορά σε Θετική Ατζέντα με επίκεντρο την Τελωνειακή Ένωση ΕΕ – Τουρκίας. Ωστόσο, κεντρικό ζήτημα στις συζητήσεις αυτές ήταν και παραμένει η κατάσταση του κράτους δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Η διασύνδεση ανάμεσα στην πρόοδο της Ευρωτουρκικής σχέσης με το σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα είναι αναγκαία. Το ένα επηρεάζει το άλλο και η πρόοδος στο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία είναι κορυφαία ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επιβάλλεται να χρησιμοποιήσουν τα κατάλληλα εργαλεία για να θέσουν την σχέση ΕΕ – Τουρκίας πάνω σε μια διαφορετική βάση.

Scroll to Top