Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Αχιλλέας Δημητριάδης στη CT: Nα δώσουμε προοπτική σε όλους τους πολίτες

«Δεν φοβάμαι να διεκδικήσω και ούτε με ενοχλεί η σύγκρουση για το κοινό καλό» δηλώνει στη Cyprus Times ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος ανακοίνωσε την έναρξη διαβούλευσης με πολίτες και οργανωμένα σύνολα ενόψει των προεδρικών του 2023. Υποστηρίζει ότι η οικονομία της χώρας και το μέλλον του κάθε πολίτη είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό τονίζει ότι «πρέπει να γίνουμε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος».

Παρουσιάσατε ένα περίγραμμα πολιτικών θέσεων για κεντρικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία και ζητούν διαφορετικές απαντήσεις, όπως είναι το Κυπριακό και η ανάγκη εκσυγχρονισμού του κράτους. Ποια θεωρείτε την κορυφαία προτεραιότητα για τη χώρα;

Πιστεύω ότι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας προς την Κυβέρνηση τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό είναι η κορυφαία προτεραιότητα για την Κύπρο. Δυστυχώς η πώληση της Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας μέσω των χρυσών διαβατηρίων, η αδιαφάνεια και οι παρανομίες σχετικά με τα μισά από αυτά τα διαβατήρια, μας έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα ως χώρα. Θυμίζω επίσης και το ΦΠΑ το οποίο δεν χρεωνόταν στις κατοικίες των νεοπολιτογραφηθέντων συμπολιτών μας.

Στο εσωτερικό αυτή η αδιαφάνεια και διαφθορά έχει κάνει τον κόσμο να χάσει την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς. Η κατάσταση αυτή μαζί με την ατιμωρησία και την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, μας έδωσαν τα σημερινά χάλια. Η απάντηση γι’ αυτό είναι το Τίμιο Κράτος.

Ανακοινώσατε επίσης την έναρξη διαδικασίας διαβούλευσης μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε, όπως είπατε, υπό το πρίσμα των όσων θα ακουστούν θα αποφασίσετε αν θα είστε ή όχι υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ποιο θα είναι το βασικό κριτήριο της απόφασής σας;

Θα ήταν ερασιτεχνικό εκ μέρους μου να ετοιμάσω μια σειρά από υποθέσεις εργασίας χωρίς να τις έχω δοκιμάσει στην κοινωνία. Πιστεύω ότι οι τρεις άξονες διαβούλευσης «Τίμιο Κράτος», «Κύπρος 2035 – 75 χρόνια Ανεξαρτησίας» και «Η Λύση μας Συμφέρει» πρέπει να είναι αντικείμενο διαβούλευσης με την κοινωνία. Με αυτό τον τρόπο θα αντιληφθώ καλύτερα τις θέσεις που διατυπώνουν οι οργανωμένοι φορείς της κοινωνίας μας, έτσι ώστε να μπορέσω να διαμορφώσω τις προγραμματικές μου δηλώσεις. Σε εκείνο το στάδιο θα είμαι έτοιμος να εξαγγείλω και να δώσω τις θέσεις μου. Χωρίς αυτές δεν έχει νόημα μια αόριστη εξαγγελία.

Aπό τις μέχρι τώρα επαφές σας, τι νομίζετε ότι απασχολεί περισσότερο τους πολίτες;

Έχω την εντύπωση ότι η οικονομία της χώρας και το μέλλον του κάθε πολίτη είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο. Ο κόσμος έχει χάσει την ελπίδα του και την προοπτική και είναι «εγκλωβισμένος» μέσα στην καθημερινότητα. Πρέπει να αλλάξουμε το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης και να δώσουμε προοπτική σε όλους τους πολίτες.

Θα συμφωνείτε μαζί μου ότι πλείστα από τα διακυβεύματα που εγείρετε, όπως η ανάγκη για τίμιο κράτος, για πράσινη Κύπρο, κοινωνική δικαιοσύνη, οικονομική ανάπτυξη, πάταξη της διαφθοράς, είναι ψηλά στις διακηρύξεις του συνόλου των κομμάτων, από Αριστερά μέχρι και τα άκρα της Δεξιάς.

Ναι, έχετε δίκαιο. Τα θέματα που έχω θέσει βρίσκουν ανταπόκριση σε όλο το φάσμα της κοινωνίας μας. Κατά συνέπεια, όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί είναι εμπλεκόμενοι και ελπίζω να αντλήσω υποστήριξη από αρκετούς από αυτούς. Ειδικά όμως με ενδιαφέρουν οι πολίτες και περισσότερο οι νέοι.

Αλήθεια, εάν μιλήσουμε με ιδεολογικούς όρους, πού θα τοποθετούσατε τον εαυτό σας;

Θα έλεγα είμαι στο κέντρο με προοδευτικές ιδέες οι οποίες πηγάζουν από την έννοια της δικαιοσύνης που τόσα χρόνια υπηρετώ. Δεν φοβάμαι να διεκδικήσω και ούτε με ενοχλεί η σύγκρουση για το κοινό καλό. Τα αποτελέσματα των προσπαθειών μου στην νομική αρένα είναι εκεί και μπορείτε να με κρίνετε.

Η πάταξη της διαφθοράς αναδείχθηκε σε κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, από την αντιπολίτευση, η οποία μάλιστα ζήτησε ψήφο για πολιτική αλλαγή. Το αποτέλεσμα όμως δεν επιβράβευσε αυτό το αξίωμα. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Έχετε δίκαιο ότι στις βουλευτικές δεν κέρδισε η πολιτική αλλαγή. Βέβαια αν κάποιος δει τα αποτελέσματα σε περισσότερη λεπτομέρεια θα δει ότι το κυβερνών κόμμα έχασε δύναμη και υπήρξε μια μεταβολή σε κομματικούς σχηματισμούς οι οποίοι όμως έμειναν τελικά εκτός Βουλής. Στις Προεδρικές πιστεύω ότι η κάθε ψήφος μετρά και αυτοί που δεν είχαν φωνή στις βουλευτικές, θα μπορούν τώρα να πάρουν θέση.

«Η λύση μάς συμφέρει» υπό ποια έννοια; Και υπάρχει κανείς που υποστηρίζει το αντίθετο;

Θέλω να δώσω ένα θετικό πρόσημο στην λύση. Θέλω πραγματικά ο κόσμος να πιστέψει ότι η ειρήνη στην χώρα μας είναι ένα θετικό στοιχείο το οποίο θα βοηθήσει να ενεργοποιηθούν οι ανθρώπινες, κοινωνικές και τεχνολογικές ικανότητες που διαθέτουμε στην Κύπρο. Αυτή η λύση έχει ένα μέρισμα. Αν αυτό το μέρισμα το αντιληφθούμε θα δούμε ότι πράγματι η λύση μας συμφέρει.

Στο Κυπριακό, πώς πιστεύετε ότι μπορεί να καμφθεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας;

Η αδιαλλαξία της Τουρκίας είναι ο κύριος λόγος που δεν έχουμε πρόοδο στο Κυπριακό. Να μην ξεχνούμε όμως και την δική μας απραξία, καθώς και την αναξιοπιστία την οποία έχουμε δείξει. Πρέπει να συμπλεύσουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να θωρακίσουμε τις θέσεις μας μέσα από αυτήν. Η θετική ατζέντα για την Τουρκία είναι εκεί και πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε. Ήδη οι Τεχνικές Επιτροπές για την Τελωνειακή Ένωση με την Τουρκία προχωρούν. Η χρηματική βοήθεια για το μεταναστευτικό δόθηκε και άρχισαν οι συζητήσεις και για βίζα σε ορισμένους Τούρκους πολίτες. Σε αυτή την Ευρωπαϊκή προσπάθεια η Κύπρος πρέπει να συμμετάσχει ούτως ώστε, συμπλέοντας με την Ευρώπη, να φθάσουμε στην λύση. Πρέπει να γίνουμε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος.

Πώς συνοψίζετε σε μια πρόταση αυτό που τώρα έχετε παρουσιάσει;

Έχω ένα σχέδιο –το θέτω σε διαβούλευση– ζητώ συμμετοχή της κοινωνίας για να διαμορφώσουμε μαζί το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Πηγή: https://cyprustimes.com/politiki/achilleas-dimitriadis-sti-ct-na-dosoyme-prooptiki-se-oloys-toys-polites/

Scroll to Top