Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών. Μέτρα για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που έχει φθάσει στο 9,6%

Ανοικτή επιστολή Αχιλλέα Δημητριάδη προς τον Υπουργό Οικονομικών

Αξιότιμε κ Υπουργέ,

Μέσα στα πλαίσια του διαλόγου που αναπτύσσεται για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, θα ήθελα με την σειρά μου να συνεισφέρω τα ακόλουθα: 

  1. Ο πληθωρισμός είναι επακόλουθο μιας σειράς παγκόσμιων (και τοπικών) ενεργειών και δεν μπορεί εύκολα να αναχαιτισθεί αφού είναι σε ένα βαθμό η φυσική αντίδραση στα οικονομικά γεγονότα. Όλοι γνωρίζουμε για την αύξηση της οικονομικής ζήτησης μετά την πανδημία σαν επακόλουθο των μέτρων της επεκτατικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Ο δε πόλεμος στην Ουκρανία και η επίδραση στις τιμές του πετρελαίου και φυσικού αερίου ήρθαν να προσθέσουν στα προβλήματα στις ανατροφοδοτικες αλυσίδες και στην άνοδο των τιμών.

Είχα ήδη αναφερθεί στους κινδύνους από τον Νοέμβριο του 2021 (https://philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/1341235) όταν έλεγα ότι έπρεπε να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί. Δυστυχώς βρισκόμαστε σήμερα στην δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίζουμε ένα ποσοστό πληθωρισμού της τάξης του 9,6%.

  1. Τα κυρία θεσμικά όργανα για την συγκράτηση του πληθωρισμού είναι οι Κεντρικές Τράπεζες, οι οποίες πασχίζουν να αποφασίσουν για την αύξηση των επιτοκίων που θα είναι καθοριστικές για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Ο τρόπος που η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει τον πληθωρισμό είναι μέσω της μείωσης της ζήτησης. Δυστυχώς η κυβέρνηση μας πιάστηκε στον ύπνο τον Νοέμβριο όταν ενέκρινε 450εκ ευρώ σε κυβερνητικές εγγυήσεις για νέα δάνεια που κατευθείαν αύξησαν την ζήτηση και συνέτειναν στην αύξηση του πληθωρισμού. 

Αν η αύξηση των τιμών είναι αναπόφευκτη τότε τι μπορεί και πρέπει να κάνει η κυβέρνηση; 

α. Προστασία των ευάλωτων ομάδων. Ο πληθωρισμός χτυπά δυσανάλογα τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις και για αυτό τον λόγο επιβάλλεται να παίρνονται μέτρα όπως.

– θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού το συντομότερο δυνατό.

-επιδόματα σε ευάλωτες ομάδες. Η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στον τομέα αυτό. Όμως οι πιο πάνω βοήθειες πρέπει να είναι συνυφασμένες με το αυξημένα έσοδα που το κράτος λαμβάνει από τις αυξήσεις στις τιμές στα καύσιμα καθώς και στους ρύπους.

– επανεξέταση της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος ούτως ώστε να επιβαρύνεται περισσότερο η μεγάλη κατανάλωση. Η μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό θα μπορούσε να γίνει με στοχευμένο τροπο για να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση.

β. Συγκράτηση των τιμών με πλαφόν δεν είναι η οικονομικά ενδεδειγμένη λύση αφού παρατείνει το πρόβλημα. Που είναι όμως η επιτροπή ανταγωνισμού ούτως ώστε να διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός. Σωστά ο Στεφανος Στέφανου παρατηρεί (Καθημερινή 5/6/2022) ότι το κράτος δεν έχει  θεσπίσει το σωστό πλαίσιο. Ο καθορισμός των τιμών μέσω της αγοράς προϋποθέτει και την εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού κάτι στο οποίο υστερεί η Κύπρος.

γ. Συγκράτηση της ζήτησης όσον το δυνατόν με στοχευμένα μέτρα.  Οι κυβερνητικές εγγυήσεις που εγκρίθηκαν θα πρέπει να επανεξετασθούν ούτως ώστε να δίνονται στοχευμένα σε έργα που να προωθούν τις ΑΠΕ, (και έτσι να βοηθήσουν στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο), και να μην προωθούν την κατανάλωση.

δ. Η μείωση πιο γενικά του συντελεστή ΦΠΑ σε μια γκάμα προϊόντων πρέπει να επιδιωχθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει όμως άμεσα να σταματήσει η επιβολή ΦΠΑ στο κόστος δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

  1. Ο κίνδυνος μιας οικονομικής ύφεσης είναι ορατός και οι αρμόδιοι θα πρέπει από τώρα να κάνουν τις αναγκαίες μελέτες για να προβλέψουν τι μέτρα θα πρέπει να πάρουν για καταπολέμηση της πιθανής αύξησης προβληματικών δανείων. Η καθυστέρηση και η μη έγκαιρη ανάληψη μέτρων είναι πάντοτε προβληματική. Το βλέπουμε αυτό και στην μη επαρκή ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης όλα αυτά τα χρόνια, που πληρώνουμε τώρα με τον εγκλωβισμό μας στα ακριβά καύσιμα.

Παραμένω στην διάθεση σας για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, αν το κρίνεται σκόπιμο.

Αχιλλέας Δημητριάδης

11 Ιουλίου 2022

Scroll to Top