Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Απαράδεκτη κάθε συζήτηση για αύξηση της κρατικής χορηγίας στα κόμματα

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

 

Σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος»  αναφέρει ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου συζητήθηκε θέμα «για καταβολή έκτακτης κρατικής χορηγίας προς τα κόμματα για τις ανάγκες της προεκλογικής των προεδρικών εκλογών του 2023». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η πρόταση κατατέθηκε από  τον κ. Σιζόπουλο, «χωρίς να υπάρξουν οποιεσδήποτε αντιδράσεις από πλευράς των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών». Η εφημερίδα, μάς πληροφορεί πως «το ύψος της χορηγίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ανήλθε το 2022 στα €11.207.712».

Θεωρώ ότι αυτή η πρόταση για αύξηση της κρατικής χορηγίας είναι παντελώς απαράδεκτη. Υπάρχει η χορηγία που ψήφισε η Βουλή. Δεν φτάνουν τα €11.207.712; Πού βασίζεται το νέο αίτημα;

Επιπρόσθετα σημειώνω και τα εξής:

  1. Το Εθνικό Συμβούλιο είναι χώρος συζήτησης για το Κυπριακό. Πώς τίθενται τέτοιου είδους ζητήματα; Ήταν στην ατζέντα θέμα σχετικό με την κρατική χορηγία των κομμάτων;
  2. Οι προεκλογικές δαπάνες καλύπτονται από πρόνοιες σχετικού νόμου. Η εφαρμογή του είναι το θέμα, όχι η αύξηση της κρατικής χορηγίας η οποία δεν προβλέπεται για τις Προεδρικές Εκλογές.
  3. Ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα και η διαφάνεια στην υπάρχουσα κρατική χορηγία είναι δύο βασικοί κανόνες για τη σωστή λειτουργία του συστήματος.
  4. Το όλο ζήτημα της κρατικής χορηγίας στα κόμματα χρήζει επανεξέτασης μέσα από ένα καλά δομημένο δημόσιο διάλογο.
  5. Δεν μπορεί όλα να γίνονται στο πόδι και συγκυριακά, όποτε βολεύει κάποιους. Χρειαζόμαστε κανόνες που θα ισχύουν για όλους. Γι’ αυτό στον πρώτο από τους Τρεις Πυλώνες του «Περιγράμματος των Θέσεών» μου για τις Προεδρικές εκλογές του 2023, (www.achilleas.eu) παραθέτω σειρά από εισηγήσεις για το Τίμιο Κράτος, τη Διαφάνεια και τη μείωση των ανισοτήτων, την κατάργηση των παράλογων προνομίων, καθώς και την ενδυνάμωση των Ανεξάρτητων Εποπτικών Αρχών.

Αχιλλέας Δημητριάδης

12 Ιουλίου 2022

https://achilleas.eu

 

Scroll to Top