Κατηγορίες Ανακοινώσεων

«Από τα αδιέξοδα στη γραμμή της ελπίδας»

Tου Αχιλλέα Δημητριάδη

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία απασχολούν όλους. Εισβολή, πόλεμος, καθημερινές ανθρώπινες τραγωδίες σε όλα τα μέτωπα. Η ανάγκη για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, δυστυχώς, ολοένα και απομακρύνεται και έτσι οι επιπτώσεις διεθνοποιούνται. Μια σειρά από παράπλευρες απώλειες παρατηρούνται σε πολλές άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Κύπρου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιπτώσεις στον τομέα της ενέργειας, με διαρκείς αυξήσεις στις τιμές, αστάθεια στην αγορά και μεγάλη πίεση στην αγοραστική ικανότητα του καταναλωτή.

Τα δεδομένα αυτά δεν πρέπει να μάς αφήνουν αδιάφορους και απλά να καθόμαστε να περιμένουμε πότε θα λήξει ο πόλεμος. Αντίθετα, μάς δίνουν μια ευκαιρία για να επιταχύνουμε τις δράσεις μας και έτσι να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Το παράδειγμα με την διαχείριση του ενεργειακού είναι πολύ χαρακτηριστικό. Οι πολύχρονες και απαράδεκτες καθυστερήσεις στην ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων και κυρίως των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα νοικοκυριά και όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος πληρώνουμε το τίμημα της προχειρότητας και της απρονοησίας.

Σε μια παρατεταμένη παγκόσμια ενεργειακή κρίση, χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε διαφορετικά και να κτίζουμε βήμα με βήμα την δική μας αναπτυξιακή στρατηγική βασισμένη στην πράσινη και κυκλική οικονομία. Ταυτόχρονα να λάβουμε μέρος στις ολοένα και πιο ισχυρές διαβουλεύσεις με χώρες της περιοχής για να είμαστε παίκτες στους νέους σχεδιασμούς όπως διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα. Εκτιμώ ότι όλες οι μεγάλες κινήσεις που συνδέονται με την ενέργεια και το Κυπριακό θα εξελιχθούν ταυτόχρονα το επόμενο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε πού και πώς θέλουμε να πάμε.

Τις ημέρες αυτές του Πάσχα όλοι νιώθουμε την ανάγκη για κάτι καλύτερο. Είναι μέρες που ταυτίζονται με την καθημερινή αγωνία κάθε ανθρώπου να συναντήσει την ελπίδα, να βρει περισσότερη δύναμη για να τα βγάλει πέρα σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο. Ταυτόχρονα αναζητούμε στο συλλογικό επίπεδο τις απαντήσεις που θα δώσουν στην χώρα μας νέες δυνατότητες, ώστε να αξιοποιήσουμε με επάρκεια τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Η κατάσταση γύρω μας είναι απογοητευτική, η Κύπρος παραμένει στην ομάδα των ουραγών της ΕΕ. Μείναμε πίσω γιατί η κυβέρνηση δεν έχει την ικανότητα για διορατική πολιτική, αλλά έχει άλλες ευκαιριακές προτεραιότητες, αυτές που οδηγούν την Κύπρο δύο φορές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι μέρες αυτές είναι μέρες προβληματισμού και αξιολόγησης της πορείας μας. Τα διλήμματα τίθενται από τα ίδια τα γεγονότα: Θέλουμε μια Κύπρο ουραγό στα ουσιαστικά θέματα και πρωταγωνιστή στην διαφθορά; Ή θέλουμε μια Κύπρο της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας; Θέλουμε μια Κύπρο που να συμβάλλει στην επίλυση των δύσκολων θεμάτων ή να είναι μέρος του προβλήματος; Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα και την εργατικότητα του λαού μας. Έτσι θα κατακτήσουμε, όλοι μαζί νέα επίπεδα ανάπτυξης και προόδου για την χώρα και τα παιδιά μας.

Scroll to Top