Του Αχιλλέα Δημητριάδη, υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας
Η κοινή γνώμη αναμένει από όλους τους υποψηφίους τεκμηριωμένες προτάσεις για να πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Οι γενικολογίες και τα αφηρημένα σχήματα αφήνουν τα πάντα στη θέση τους και απλώς διαιωνίζουν τα αδιέξοδα.
Σε ότι με αφορά ήδη από τις 28 Φεβρουαρίου 2022 κατέθεσα ένα «Περίγραμμα Θέσεων», ενώ ολοκληρώνω σύντομα και το δικό μου «Πρόγραμμα Διακυβέρνησης».
Οι πολίτες αναμένουν από εμάς – τους υποψήφιους για την Προεδρία – πειστικές κι εφαρμόσιμες λύσεις. Στο σημερινό μου άρθρο αναλύω τρία θέματα και διατυπώνω τις προτάσεις μου σε καθένα από αυτά – την ακρίβεια, το μεταναστευτικό και κυπριακό
Α. Ακρίβεια
Το πρώτιστο ζήτημα, το οποίο ανησυχεί τον κόσμο, είναι η ακρίβεια, που δημιουργείται κατά κύριο λόγο από την αυξημένη τιμή των καυσίμων και της ενέργειας. Οφείλουμε να σημειώσουμε πως – για το 1/3 της τιμής που πληρώνουμε στους λογαριασμούς του ρεύματος – δεν ευθύνονται εξωγενείς παράγοντες (όπως λ.χ. ο πόλεμος στην Ουκρανία) αλλά το πρόστιμο που μας έχει επιβάλει η ΕΕ για τη μη συμμόρφωση της απερχόμενης κυβέρνησης με τους περιβαλλοντικούς στόχους που έθεσε η ΕΕ. Η ολιγωρία αυτής της κυβέρνησης στο να προωθήσει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κοστίζει τόσο στην οικονομία, όσο και στις τσέπες των πολιτών.
Για την καταπολέμηση της ακρίβειας και τη στήριξη των καταναλωτών, προτείνω:
- Αξιοποίηση των αυξημένων φορολογικών εσόδων που εισπράττει το κράτος λόγω πληθωρισμού για την στήριξη ευάλωτων ομάδων.
- Έκτακτη φορολογία πάνω στα απρόσμενα αυξημένα κέρδη των προμηθευτών ενέργειας, όπως έχει γίνει σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
- Μείωση του ΦΠΑ που επιβάλλεται στους λογαριασμούς του ρεύματος.
- Με τα πιο πάνω άμεσα μέτρα θα προστατεύσουμε εκείνους που πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια. Μακροπρόθεσμα πρέπει να δημιουργήσουμε τις υποδομές για τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ακόμη, η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στα δημόσια κτίρια και να επεκτείνει τα σχέδια επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από ιδιώτες. Οι πόροι για αυτή την πολιτική μπορούν να αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, το οποίο στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες.
Β. Μεταναστευτικό
Η αδράνεια της απερχόμενης κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα να στοιβαχθούν περίπου 30 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου, τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να εξετάσει για να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του κράτους δικαίου.
Η μεταναστευτική πολιτική του κράτους πρέπει να είναι ανθρώπινη κι αποτελεσματική. Πρέπει να πετύχουμε τη δίκαιη και γρήγορη εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Με αυτό τον τρόπο, το κράτος να ξεκαθαρίσει ποιοι δικαιούνται άσυλο και είναι πρόσφυγες και ποιοι δεν δικαιούνται και θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσης τους. Παράλληλα, θα γίνει εφικτό να αρχίσει η διαδικασία ένταξης των προσφύγων – οι οποίοι έχουν δικαίωμα να παραμείνουν – στην κοινωνία. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι θέσεις μου είναι:
- Τα συρματοπλέγματα πρέπει να φύγουν. Δεν είναι αποτελεσματικά, τα πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος, δημιουργούν προβλήματα για τους κάτοικους της περιοχής και στέλνουν λανθασμένα μηνύματα για το καθεστώς της «νεκρής ζώνης».
- Ακύρωση της πρόσληψης των 300 οριοφυλάκων. Προτείνω την πρόσληψη προσοντούχων που θα εκπαιδευτούν στον τομέα του ασύλου με στόχο την ταχεία και δίκαιη εξέταση κάθε νέας αίτησης που υποβάλλεται εντός 3 μηνών.
- Οι αιτήσεις που στοιβάχθηκαν, πρέπει να εξεταστούν γρήγορα. Η καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των αιτήσεων είναι κίνητρο για κατάχρηση του συστήματος ασύλου και προσελκύει όλο και περισσότερους παράτυπους μετανάστες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να ενισχυθούν με διαδικασία ανάθεσης υπηρεσιών, με την στήριξη και εποπτεία της ΕΕ μέσω του European Union Agency for Asylum.
- Αντικατάσταση της επιδοματικής πολιτικής στους δικαιούχους αιτητές με πολιτική εργασίας και κατάρτισης σε τομείς που η οικονομία χρειάζεται εργατικό δυναμικό.
- Δημιουργία Τεχνικής Επιτροπής για το Μεταναστευτικό με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κατά το πρότυπο των ΤΕ που ήδη υπάρχουν.
- Οι υποδομές στέγασης πρέπει να γίνουν αξιοπρεπείς και βιώσιμες για να φιλοξενούνται προσωρινά αλλά αξιοπρεπώς οι αιτητές.
Γ. Κυπριακό
Προτείνω δύο κλειδιά για να σπάσουμε το αδιέξοδο:
(1) Το ενεργειακό μπορεί να γίνει καταλύτης για τη λύση. Τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο που θα επαναφέρει την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επαναρχίσει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση (ΔΔΟ με πολιτική ισότητα).
(2) Με ανάκτηση των συγκλίσεων στο Κυπριακό, να στηρίξουμε την θετική ατζέντα της Ευρωτουρκικής Σχέσης ώστε να προχωρά παράλληλα και με προϋπόθεση την πρόοδο των συνομιλιών για επίλυση.
Οι τρείς στενοί συνεργάτες του προέδρου Αναστασιάδη, που είχαν άμεση εμπλοκή στη διαχείριση του Κυπριακού τα τελευταία 9 χρόνια – εκ των υστέρων – δηλώνουν πως αποδέχονται το Πλαίσιο Γκουτέρες ως «στρατηγική συμφωνία». Την κρίσιμη ώρα όμως – όταν χανόταν η ευκαιρία στο Κρανς Μοντανά – κανείς από τους τρεις δεν είχε το θάρρος να διατυπώσει τη διαφωνία του με τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ούτε το 2018 – όταν ο κ. Ακκιντζί πρότεινε δημόσια την κατοχύρωση του Πλαισίου Γκουτέρες ως στρατηγικής συμφωνίας – είχαν πει πως θα συμφωνούσαν με μια τέτοια εξέλιξη.
Η εγκατάλειψη της προσπάθειας από το Κραν Μοντάνα και μετά, έφερε περισσότερες κινδύνους.
Να γιατί απαιτείται αλλαγή προσώπων στη διαχείριση του κυπριακού.
Όσοι φέρουν την ευθύνη για τα μεγάλα αδιέξοδα, δεν μπορούν να φέρουν και τις λύσεις.
Οι προεδρικές εκλογές προσφέρουν την ευκαιρία σε κάθε πολίτη να πάρει τις αποφάσεις του με μόνο γνώμονα το καλό της Κύπρου. Ως λαός έχουμε και αντοχές και πείσμα. Μπορούμε να δούμε τις ευκαιρίες και να τις αξιοποιήσουμε με σκληρή δουλειά και σχεδιασμό.
Η Κύπρος αξίζει καλύτερα!
05/11/2022