Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Δήλωση Α. Δημητριάδη για τα ελλείμματα στην πολυφωνία και την αδιαφάνεια στην κρατική διαφήμιση

Βρισκόμαστε στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας και διαπιστώνουμε με μεγάλη ανησυχία σοβαρά ελλείμματα πολυφωνίας και ισότιμης μεταχείρισης των προεδρικών υποψηφίων.

  1. Οι συχνότητες των τηλεοπτικών σταθμών είναι περιουσία του κράτους, γι’ αυτό όσοι τις διαχειρίζονται οφείλουν να ανταποκρίνονται στην αποστολή και τις υποχρεώσεις τους. Μια από αυτές τις υποχρεώσεις είναι η ίση μεταχείριση των υποψηφίων σε προεκλογικές περιόδους. Όπως αναφέρει η πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, πρόκειται για «υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη νομοθεσία και αφορούν στην έγκυρη, σφαιρική ενημέρωση των πολιτών και την ισότιμη προβολή των υποψηφίων από τα τηλεοπτικά προγράμματα». Διαπιστώνουμε ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, παρά τις ξεκάθαρες συστάσεις της Προέδρου της Αρχής, για πρόσκληση περισσότερων υποψηφίων στο τελευταίο διακαναλικό ντιμπέιτ, επιμένουν να οργανώσουν συζητήσεις, μόνο με τρεις υποψήφιους. Επίσης, όπως πληροφορούμαστε, κάποιοι από τους τηλεοπτικούς σταθμούς δεν υπέβαλαν, ως όφειλαν, κώδικα για την κάλυψη των εκλογών. Η θέση μας στο ζήτημα αυτό είναι ότι τα τηλεοπτικά κανάλια θα μπορούσαν να οργανώσουν διακαναλική συζήτηση πάνω στη βάση της προηγούμενης.
  2. Εδώ και εβδομάδες με την κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας, Υπουργεία και άλλες κρατικές υπηρεσίες διαφημίζουν καθημερινά, σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και στο διαδίκτυο, διάφορα έργα τους, κατά τρόπο που συνιστά ξεκάθαρη πολιτική διαφήμιση υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου που στηρίζει η απερχόμενη κυβέρνηση. Πρόκειται για πολιτική διαφήμιση, η οποία ασφαλώς δεν συνυπολογίζεται στο ποσό το οποίο οι υποψήφιοι οφείλουν να μην υπερβούν. Το κράτος οφείλει άμεσα να καταθέσει στοιχεία και να τύχει ελέγχου για τα ποσά που έχει διαθέσει για διαφημίσεις με τον πλέον αντιδεοντολογικό τρόπο παραμονές εκλογών. Το ζήτημα της διάθεσης κρατικών – ή ακόμα και ευρωπαϊκών πόρων – για σκοπούς πολιτικής διαφήμισης είναι μείζον ζήτημα επηρεασμού της κοινής γνώμης παραμονές εκλογών. Ζητώ διαφάνεια: τι έχει δαπανηθεί, ποιοι έχουν επωφεληθεί και έλεγχο από τον Έφορο Εκλογών και την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης που ελέγχει το περιεχόμενο, να παρέμβουν για να αποτρέψουν αυτή την κατάχρηση.
  3. Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει άμεση εμπλοκή στην προεκλογική εκστρατεία. Από το πρωί μέχρι το βράδυ κάνει εγκαίνια και κόβει κορδέλες. Το λέει απολογισμό αλλά στην πράξη κάνει μια ωμή παρέμβαση για να ευνοήσει εκείνους τους υποψηφίους που θέλει να συνεχίσουν την πολιτική του.

H διαφάνεια, η δεοντολογία, η τήρηση των κανόνων είναι προϋπόθεση για να έχουμε ένα Τίμιο Κράτος, που κατοχυρώνει την πολυφωνία, τη διαφάνεια στη χρήση των πόρων – κρατικών ή ευρωπαϊκών – για τους σκοπούς της διαφήμισης. Οι θεσμοί που έχουν εντολή να ελέγχουν και να διασφαλίζουν την τήρηση των κανόνων, πρέπει να λειτουργούν ακηδεμόνευτα και όχι να αναμένουν αν θα υπάρξει, ή όχι αντίδραση.

Δεν είναι τυχαίο που για μία ακόμα χρονιά επί των ημερών Αναστασιάδη, η Κύπρος βλέπει τους δείκτες στη διαφάνεια να κατρακυλούν. Δεν είναι τυχαίο που η ΕΕ διαπιστώνει σοβαρά ελλείμματα πολυφωνίας.

Το Τίμιο Κράτος, η διαφάνεια, οι κοινοί κανόνες για όλους, είναι δικαίωμά μας. Την Κυριακή θα το διεκδικήσουμε με την ψήφο μας.

 

Λευκωσία, 1 Φεβρουαρίου 2023

 

Scroll to Top