Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Δήλωση Α. Δημητριάδη για τη στασιμότητα στο κυπριακό – Με αξιοπιστία να κλείσουμε το δρόμο στη διχοτόμηση

Οι πολίτες ζητούν από όλους τους υποψήφιους για την προεδρία, σοβαρές και τεκμηριωμένες προτάσεις. Η μακρόχρονη στασιμότητα στο κυπριακό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνθήματα ή πρόχειρες πολιτικές. Τα πρόσωπα που έχουν την μεγάλη ευθύνη για το σημερινό τέλμα δεν είναι σε θέση να φέρουν κάτι διαφορετικό σε σχέση με αυτά που προωθούσαν επί της διακυβέρνησης Αναστασιάδη.

Προτείνω δύο κλειδιά για να σπάσουμε το αδιέξοδο: Την ενέργεια και την Ευρωτουρκική σχέση.

  • Το φυσικό αέριο μπορεί να γίνει καταλύτης για τη λύση- μόλις προχθές το Ισραήλ και ο Λιβάνος, χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση, κατέληξαν σε προκαταρτική συμφωνία δείχνοντας πως η ενέργεια μπορεί να συμβάλει στην Ειρήνη .
  • Με ανάκτιση των συγκλίσεων στο Κυπριακό να στηρίξουμε την θετική ατζέντα της Ευρωτουρκικής Σχέσης ώστε να προχωρά παράλληλα και με προϋπόθεση την πρόοδο των συνομιλιών για επίλυση στο κυπριακό.

Προτείνω ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων,

  • Διορισμό απεσταλμένου της ΕΕ στις συνομιλίες, κάτω από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Συμμετοχή της ΕΕ στον μηχανισμό ασφαλείας του ΟΗΕ
  • Σχεδιασμό και χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής και ανοικοδόμησης από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό, όπως η ανοικοδόμηση του Βαρωσιού

Αυτά γίνονται με θέληση, σκληρή δουλειά και πειθώ, μόνο εφόσον διαθέτουμε αξιοπιστία σε ότι διεκδικούμε. Χωρίς αξιοπιστία, χωρίς συμμαχίες, χωρίς κύρος δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Ορισμένοι υποψήφιοι υπόσχονται να αξιοποιήσουν την ΕΕ, προτείνουν απεσταλμένους της στο κυπριακό. Αλλά τόσα χρόνια που είχαν την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής γιατί δεν το πέτυχαν; Τότε ζητούσαν κυρώσεις, αφού απέτυχαν αλλάζουν τον σκοπό. Αλλά έτσι δεν κερδίζουμε τίποτε.

Η λέξη-κλειδί είναι η λέξη «αξιοπιστία». Χωρίς αξιοπιστία κανένας δεν μάς παίρνει στα σοβαρά και η στασιμότητα θα συνεχίζεται.

Δυστυχώς, η τουρκική αδιαλλαξία έχει καταλήξει να δίνει άλλοθι στη δική μας απραξία και εν τέλει να καταλήγει στη δική μας αναξιοπιστία. Απραξία σημαίνει συμβιβασμός με το status quo και υπνοβατούμε προς την διχοτόμηση.

Η δική μου ευθύνη ως υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας:

Ποτέ να μην αποδεχθώ χερσαία σύνορα με την Τουρκία στην οδό Λήδρας.

Ποτέ να μην αποδεχθούμε τη διχοτόμηση.

Διεκδικούμε με συνέπεια και αξιοπιστία την Μια Πράσινη και Ενωμένη Κύπρο, χωρίς στρατεύματα κατοχής και επεμβατικά δικαιώματα, κοινή πατρίδα για όλους τους Κυπρίους

Λευκωσία, 14 Οκτωβρίου 2022

 

 

 

Scroll to Top