Ποια Κύπρο αφήνει πίσω του ο απερχόμενος πρόεδρος;
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης στη χθεσινή (10/12) συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ των Αθηνών, επαναλαμβάνει ακόμα μια φορά πως όλες οι ενέργειές του στο Κυπριακό ήταν αλάνθαστες και γι’ αυτό «φεύγει με τη συνείδησή του ήσυχη».
Τα όσα ο ίδιος ισχυρίζεται ότι συνέβησαν στη σύνοδο για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, ουδείς άλλος διεθνής παίκτης τα υποστηρίζει. Αντίθετα, ο ΓΓ του ΟΗΕ επαίνεσε τη στάση της Τουρκίας στις συνομιλίες και επέρριψε τις ευθύνες για το ναυάγιο στους ηγέτες των κοινοτήτων την Κύπρο.
Μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα, είναι ο ίδιος ο πρόεδρος Αναστασιάδης που, σύμφωνα με δηλώσεις του διαπραγματευτή Α. Μαυρογιάννη, «μίλησε σε πολλούς ανθρώπους για δύο κράτη εν είδει ιδεοθύελλας», κάτι που επιβεβαίωσε με δημόσια δήλωσή του και ο εκλιπών αρχιεπίσκοπος.
Είναι ο ίδιος ο πρόεδρος Αναστασιάδης που το Μάιο του 2018 απέρριψε την πρόταση Ακιντζί ώστε να γίνει το Πλαίσιο Γκουτέρες «στρατηγική συμφωνία για τη λύση».
Στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» των Αθηνών, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επαινεί, όπως είναι φυσικό, τους τρεις στενούς του συνεργάτες στο Κυπριακό, λέγοντας: «οι πολιτικές Αβέρωφ δεν διαφέρουν από τις δικές μου. Οι πολιτικές Μαυρογιάννη, όσον αφορά το Κυπριακό, δεν διαφέρουν από τις δικές μου επιλογές. Η προσωπική επιλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν διαφέρει».
Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο πως σε κάθε ευκαιρία επικαλείται τον Α. Μαυρογιάννη ως «μάρτυρα υπεράσπισης» της πολιτικής του, λέγοντας πως «ήταν οι κατ’ επανάληψη μαρτυρίες του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, που σήμερα είναι υποψήφιος του ΑΚΕΛ, που όχι σε μία αλλά σε πλείστες όσες συνεντεύξεις έχει κάθετα διαψεύσει το αφήγημα που υιοθέτησε τότε η αντιπολίτευση, ότι τάχα εγκατέλειψα το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Δυστυχώς, η συνέντευξή του δεν περιποιεί τιμή στο θεσμό του προέδρου. Ισχυρίζεται πως κατέβαλε «αναρίθμητες προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», ενώ γνωρίζουμε πως κατέβαλε κάθε προσπάθεια για το αντίθετο. Θυμίζω μαζί με τις «ιδεοθύελλες» για δύο κράτη, την πρότασή του για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 και την εισήγησή του για «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία, την οποία απέφευγε να προσδιορίσει ως συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι των συνομιλιών. Είναι, δε, ιδιαίτερα απογοητευτικό το γεγονός πως εκφράζει «ανησυχία» για την Αμμόχωστο, όταν ο δικός του υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μπροστά στους πραγματικούς κινδύνους, μιλούσε για «πυροτεχνήματα», ενώ ο πρόεδρος Αναστασιάδης επεδείκνυε εμφανή αδιαφορία για τις εξελίξεις.
Η πολιτική Αναστασιάδη στο Κυπριακό, την οποία στήριζαν σε κάθε στάδιό της οι τρεις στενοί του συνεργάτες, αφήνει πίσω της τα σημερινά τραγικά αδιέξοδα: την ένταξη του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Ισλαμικών Κρατών με το καθεστώς του «παρατηρητή», την έξοδο του Κυπριακού από τη διεθνή ατζέντα, τον εκτροχιασμό του Πλαισίου Γκουτέρες και την Αμμόχωστο να κτυπά στα βράχια της αμεριμνησίας του. Με το τέλος της θητείας του ο πρόεδρος Αναστασιάδης και οι στενοί του συνεργάτες παραδίδουν το Κυπριακό στη χειρότερη κατάσταση από την εποχή της εισβολής.
Να γιατί προτείνω κυβέρνηση ενός Μεγάλου Συνασπισμού γιατί ήδη κτυπάμε στα βράχια της διχοτόμησης. Να γιατί προτείνω τα δύο κλειδιά (την ενέργεια και την ευρωτουρκική σχέση) για να σπάσουμε το αδιέξοδο.
Η αξιοπιστία είναι η λέξη – κλειδί που καθορίζει τη στάση μας στην κάλπη για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023.
Γιατί μπορούμε και αξίζουμε περισσότερα!
Λευκωσία, 11 Δεκεμβρίου 2022