Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Δήλωση Α. Δημητριάδη για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Για την Κύπρο της ανοιχτής κοινωνίας και των δικαιωμάτων

 Σήμερα, 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τιμούμε τους μεγάλους αγωνιστές και τα κινήματα που έχουν υπερασπιστεί και συνεχίζουν να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τον Μαχάτμα Γκάντι, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τον Νέλσον Μαντέλα. Τους αγώνες κατά των φυλετικών διακρίσεων. Τους σύγχρονους αγώνες για κατοχύρωση των νέων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τις μάχες που δίνουν οι γυναίκες στο Ιράν για τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους, τις μάχες για να έρθουν καλύτερες μέρες που δίνουν οι λαοί που τις στερούνται.

Η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ, ανήκει στην πλέον προηγμένη ομάδα κρατών στον κόσμο στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως έχουμε δρόμο να διανύσουμε για να πάμε από την θεωρία στην πράξη. Το τελευταίο διάστημα το κράτος δικαίου υποχωρεί, η διάκριση των εξουσιών έχει θολώσει. Είναι δική μας ευθύνη να αγωνιστούμε για να φέρουμε στην πρώτη γραμμή τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να έχουμε έλεγχο και ισορροπίες στην άσκηση της εξουσίας με ισχυρές ανεξάρτητες, εποπτικές αρχές.

Η προσωπική μου πορεία είναι συνδεδεμένη με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους νομικούς αγώνες για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: για τους πρόσφυγες και το δικαίωμα επιστροφής, για τους αγνοούμενους και τη διακρίβωση της τύχης τους, για την καταπολέμηση των αυθαιρεσιών του κράτους απέναντι στους πολίτες του.

Έδωσα σημαντικές νομικές μάχες και τις κέρδισα για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την Κύπρο, για την κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος των πολιτών. Αγωνίζομαι σε κάθε βήμα για μια Κύπρο, ανοιχτή, ανεκτική στη διαφορετικότητα, την Κύπρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η μάχη για την Ενωμένη Κύπρο είναι μια μάχη για να κατακτήσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα όλου του λαού μας, την ελεύθερη διακίνηση σε όλη τη χώρα μας, χωρίς συρματοπλέγματα και στρατό κατοχής.

Εφόσον εκλεγώ στην προεδρία της Δημοκρατίας θα κατοχυρώσω ως νέα δικαιώματα για τον πολίτη το δικαίωμα στην υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, την πρόσβαση στο διαδίκτυο και την δια βίου μάθηση. Όπου επιβάλλεται, να γίνει  η αναγκαία συνταγματική τροποποίηση ή νομοθεσία που να τα κατοχυρώνει. Η σύνθεση της κυβέρνησης, εφόσον εκλεγώ, θα αποτελείται από ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες του λαού μας. Να εκσυγχρονίσουμε το κράτος και τους θεσμούς, με ισορροπημένη ανάπτυξη και κοινωνική ευαισθησία.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ο θεμέλιος λίθος για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Η Κύπρος αξίζει καλύτερα!

 

 

 

 

Scroll to Top