Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Δήλωση Α. Δημητριάδη για την συνάντηση Αναστασιάδη -Σολτς και το παράδειγμα Βίλλυ Μπραντ

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης συνάντησε προχθές στο Βερολίνο τον καγκελάριο της Γερμανίας Σόλτς και νωρίτερα αυτό τον μήνα στο Παρίσι τον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν, για να συζητήσει μαζί τους κάποια απροσδιόριστη Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το Κυπριακό.

Ο κ. Αναστασιάδης με την επιστροφή του στο νησί όφειλε να μάς ενημερώσει ποια  αποτελέσματα έφερε η περιοδεία του και πότε και με ποιο τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία που έχει στο μυαλό του. Θα πρέπει επίσης να μάς εξηγήσει γιατί δεν έθεσε αυτό το ζήτημα –της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας– από το 2017 που διακόπηκαν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και άφησε τα πράγματα στο απόλυτο αδιέξοδο. Από τότε οι συνομιλίες παρέλυσαν, ενώ ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε την πρόταση να γίνει το Πλαίσιο Γκουτέρες στρατηγική συμφωνία για τη λύση, κάτι που ευνοούσαν τόσο ο ΟΗΕ όσο και η ΕΕ.

Τι έκαναν για πέντε χρόνια ο πρόεδρος Αναστασιάδης και οι στενοί του συνεργάτες στο Κυπριακό; Πώς τώρα ο απερχόμενος πρόεδρος θυμήθηκε την Ευρωπαϊκή Ένωση; Πώς, ούτε ο πρώην ΥΠΕΞ του, ούτε ο διαπραγματευτής του, ούτε ο αρχηγός του κόμματος του, δεν σκέφτηκαν τόσο καιρό να εισηγηθούν την πιο ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Εάν υπήρχε όραμα και πραγματική πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού, το ελάχιστο που θα μπορούσε να είχε φέρει από το Βερολίνο ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ως χειροπιαστό αποτέλεσμα, θα ήταν το παράδειγμα του Βίλλυ Μπραντ. Του Σοσιαλδημοκράτη ηγέτη ο οποίος, ως Δήμαρχος του διχοτομημένου Βερολίνου, πέτυχε τον Μεγάλο Συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες για να αντιμετωπίσουν από κοινού τα μεγάλα προβλήματα της χώρας τους.

Όταν μια χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διχοτόμησης, η ηγεσία δεν αδρανεί, αλλά παίρνει τέτοιες μεγάλες και θαρραλέες πρωτοβουλίες για να την αποτρέψει.

Δυστυχώς, με αυτή την ηγεσία η Κύπρος έχει χάσει διεθνώς την αξιοπιστία της και οδεύει ολοταχώς προς τα βράχια της διχοτόμησης. Ο απερχόμενος πρόεδρος σκέφτεται μόνο την υστεροφημία του και το ενδιαφέρον του περιορίζεται στο πως θα παραδώσει σκυτάλη στους συνεργάτες του για να ακολουθήσουν την ίδια αδιέξοδη γραμμή.

H Κύπρος αξίζει καλύτερα!

Λευκωσία, 25 Νοεμβρίου 2022

 

 

 

Scroll to Top