Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Δήλωση Α. Δημητριάδη για το πρωτόκολλο συνεργασίας Τουρκίας – Τ/Κ ηγεσίας

Το νέο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ της Άγκυρας και της Τ/Κ ηγεσίας συνιστά ένα μεγάλο βήμα οπισθοδρόμησης για την Τ/Κ κοινότητα και καταδικάζω ανεπιφύλακτα την εξέλιξη αυτή. Η επιβολή του «ισλαμικού» προτύπου πάνω στην Τ/Κ κοινότητα, η ολοένα και μεγαλύτερη παρέμβαση της τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα στις εσωτερικές υποθέσεις των Τ/Κ, η περιστολή στην ελευθερία της έκφρασης και ο περιορισμός στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, επιφέρουν σημαντικά πλήγματα στα δικαιώματα της Τ/Κ κοινότητας και επιδιώκουν τη χειραγώγηση των πολιτικών επιλογών της.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Τ/Κ αντιπολίτευση εκφράζει τη διαφωνία της και ενώνει τις δυνάμεις της για να κατοχυρώσει τα δικαιώματα και την κοινοτική της αυτοτέλεια.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα, θεωρώ πολύ χρήσιμη τη δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στέφαν Ντε Κέιρσμακερ ότι «η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου αποτελούν απαραίτητα θεμέλια για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Η χρήση του ποινικού δικαίου ως εργαλείου άσκησης πίεσης σε επικριτικές φωνές είναι απαράδεκτη».

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Η στασιμότητα στο Κυπριακό για πέντε χρόνια ενισχύει την απογοήτευση και τις φωνές που θεωρούν την υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων ως «λύση».

Παρά τις ολοφάνερες δυσκολίες, είναι ευθύνη όλων μας να κρατήσουμε την πόρτα ανοικτή για την λύση με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Απευθύνομαι σε όλους τους Κύπριους: ποτέ να μην συμβιβαστούμε με την διχοτόμηση, ποτέ να μην δεχθούμε η χώρα μας να γίνει «δύο κράτη».

H Κύπρος αξίζει καλύτερα!

 

25 Μαΐου 2022

Scroll to Top