Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Δήλωση Α. Δημητριάδη για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μάθαμε κάτι από το Βέλγιο;

Παρακολουθώ τις εξελίξεις στο Βέλγιο γύρω από τις έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας από το Κατάρ που εμπλέκουν την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή και άλλα πρόσωπα. Υπογραμμίζω τον τρόπο που ενεργούν οι Αρχές στο Βέλγιο και την αποτελεσματικότητά τους στη διερεύνηση ενός πρωτοφανούς σκανδάλου που εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα καθώς και εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος δικαιοσύνης απέναντι στη διαφθορά είναι το μείζον διακύβευμα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της για διασφάλιση του κράτους δικαίου. Οι Αρχές στο Βέλγιο δείχνουν πως έτσι διεξάγεται μια έρευνα που έχει ως μόνο στόχο το αποτέλεσμα και όχι τη συγκάλυψη.

Η Κύπρος υστερεί σοβαρά στη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης γύρω από τα χιλιάδες χρυσά διαβατήρια και οι εξελίξεις στο Βέλγιο μάς δίνουν ένα μέτρο σύγκρισης.

Περισσότερο από δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις, ένα χρόνο μετά το πόρισμα της Επιτροπής Νικολάτου και μερικούς μήνες μετά την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το πρόγραμμα επενδύσεων έναντι πολιτογραφήσεων, η αναποτελεσματικότητα του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης στην Κύπρο είναι πρωτοφανής. Κανείς δεν γνωρίζει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι υποθέσεις, προς ποια κατεύθυνση στρέφονται και τί γίνεται με τους μισούς φακέλους που κρίθηκαν ήδη παράνομοι.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη ολοκληρώνει το δεκαετή κύκλο της αφήνοντας την Κύπρο στον πάτο της διαφθοράς, με σοβαρά ελλείματα στην αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης και με βάσιμες εκτιμήσεις ότι οι πρωταγωνιστές της ενεργούν με γνώμονα τη συγκάλυψη και όχι την αποκάλυψη της διαφθοράς. Αυτή η κατάσταση θα αλλάξει μόνο αν δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην ανεξάρτητη διερεύνηση, με τους θεσμούς να κάνουν το έργο που τους αναλογεί, χωρίς εξαρτήσεις από την εκτελεστική εξουσία.

Το Βέλγιο δείχνει έναν τρόπο για όλους όσοι πραγματικά θέλουν να αλλάξουμε τις παθογένειες που μάς αφήνουν στάσιμους τόσα χρόνια.

Λευκωσία, 13/12/2022

Scroll to Top