Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Δήλωση Α. Δημητριάδη για το θέμα της διαφθοράς

Ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές από το νέο Υπουργικό Συμβούλιο

Το θέμα της διαφθοράς και της αντιμετώπισής της είναι αναγκαίο να αποτελέσει κεντρικό σημείο στον προεκλογικό διάλογο. Θέτω σε προτεραιότητα το ζήτημα των χρυσών διαβατηρίων, με συγκεκριμένες προτάσεις στον Πυλώνα Ι του Προγράμματος Διακυβέρνησης «Τίμιο Κράτος».

Θεωρώ θετική εξέλιξη την πρωτοβουλία του υποψηφίου για την Προεδρία Ανδρέα Μαυρογιάννη για παραπομπή των αποκαλύψεων του συγγραφέα Μακάριου Δρουσιώτη στο βιβλίο του «Κράτος – Μαφία» για εξέταση στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. Δυστυχώς, η Αρχή, έτσι όπως έχει ψηφιστεί η νομοθεσία της, δεν έχει δόντια για να κάνει ποινική έρευνα.

Υπενθυμίζω ότι το πόρισμα της Επιτροπής Μ. Νικολάτου (2021) και η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή (2022) έχουν καταδείξει με στοιχεία και τεκμήρια την εκτεταμένη διαφθορά και τη σύγκρουση συμφέροντος του Προέδρου και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα έναντι Πολιτογραφήσεων. Πρόσφατα ο Γενικός Ελεγκτής ζήτησε πρόσβαση σε φάκελο μαζικών πολιτογραφήσεων που σχετίζεται με τις αποκαλύψεις Δρουσιώτη.

Υπενθυμίζω επίσης ότι στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου για το θέμα των χρυσών διαβατηρίων, καθώς και για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ.

Για τα ζητήματα που αφορούν τη διαφθορά γύρω από τα χρυσά διαβατήρια χρειάζεται ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα για να φθάσουμε στην πλήρη διερεύνησή τους.

Εφόσον εκλεγώ στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου προτίθεμαι:

  1. Να προτείνω την έγκριση Κανονισμού για τον Πρόεδρο και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που θα αποτρέπει τη σύγκρουση συμφέροντος.
  2. Να ζητήσω από το νέο Υπουργικό Συμβούλιο τον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών που θα συνεχίσουν και θα φέρουν σε πέρας την έρευνα από εκεί που έμεινε με την Έκθεση Νικολάτου.
  3. Να καλέσω την Ευρωπαϊκή Γενική Εισαγγελία να συνδράμει με την τεχνογνωσία της στην πλήρη διερεύνηση.
  4. Να δώσω οδηγίες σε όλα τα κρατικά τμήματα που συνδέονται με το θέμα των χρυσών διαβατηρίων, να θέσουν ως θέμα άμεσης προτεραιότητας την ανάκτηση των εσόδων που έχασε το κράτος.

Χρειάζεται αποφασιστικότητα για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της διαφθοράς και να δώσουμε στην πατρίδα μας, κύρος και αξιοπιστία.

Το Τίμιο Κράτος είναι η δική μου απάντηση στη διαφθορά.

Η Κύπρος αξίζει καλύτερα!

23/11/2022

 

Scroll to Top