Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Δήλωση Α. Δημητριάδη Υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας για την πρώτη διακαναλική συζήτηση

Παρακολουθώντας τη διακαναλική συζήτηση εχθές, διαπιστώνω ότι:

  1. Οι τρεις υποψήφιοι, αντί να παρουσιάσουν κάποιο σχέδιο για την Κύπρο, αναλώθηκαν σε διάφορες διαπιστώσεις με βλέμμα μόνο στο κομματικό ακροατήριο.

Υποστηρίζω ότι δεν είναι αυτό που χρειάζεται ο τόπος. Ο τόπος μας χρειάζεται εφικτά σχέδια για όλη την Κύπρο που να κινητοποιούν την κοινωνία μας για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που την περιβάλλουν.

  1. Οι τρεις υποψήφιοι συμπλέουν με την πολιτική που άσκησε ο απερχόμενος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης στο κυπριακό. Η πλήρης συγκάλυψη που του παρέχουν δείχνει το μέγεθος της κοινής τους ευθύνης.

Με τους χειρισμούς του προέδρου Αναστασιάδη και των τριών στενών συνεργατών του, το κυπριακό οδηγείται από το 2017 στα βράχια της διχοτόμησης. Δεν μας είπαν ποιος συζητούσε δεξιά-αριστερά λύση από «δύο κράτη» ή ποιος έκανε τις ιδεοθύελλες για «δύο κράτη». Σήμερα φραστικά στηρίζουν το Πλαίσιο Γκουτέρες, αυτό που οι ίδιοι υπονόμευσαν με έργα μέχρι  να πάει στο περιθώριο.

  1. Για το ζήτημα της διαφθοράς δεν ακούσαμε ούτε μια εφικτή πρόταση για την αντιμετώπισή της. Η Κύπρος έγινε διεθνώς ρεζίλι, οδηγείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν ακούσαμε τίποτα για το Πόθεν Έσχες αλλά ούτε και για τις παρακολουθήσεις.

Το θέμα της διαφθοράς με αποκορύφωμα τα χρυσά διαβατήρια δεν έχει κλείσει. Εφόσον εκλεγώ Πρόεδρος θα αποτελέσει αντικείμενο αποφάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο για να διοριστούν ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές για να διενεργήσουν πραγματικά ανεξάρτητη έρευνα και να αποδώσουν ευθύνες.

Για το θέμα του Πόθεν Έσχες, για το «που τα βρήκες» και δεδομένου ότι όλοι οι υποψήφιοι συμφωνούν με την έκθεση Πισσαρίδη, Παναγιωτίδη και Συρίμη πρέπει άμεσα η Βουλή να προχωρήσει σε νόμο πριν από τις εκλογές.

Και τέλος, για την αποτροπή της σύγκρουσης συμφέροντος στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα πρέπει άμεσα να προχωρήσει ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων σε νομικό σύμβουλο του Κράτους και προϊστάμενο των διωκτικών αρχών.

  1. Η διακαναλική δεν έφερε κάτι καινούριο, ακούσαμε επαναλήψεις, γενικολογίες και επιφανειακές αναλύσεις. Τα προβλήματα όμως είναι πολλά και σοβαρά και βέβαια δεν αντιμετωπίζονται με ασπιρίνες.

Καταθέτω στους ψηφοφόρους ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στο https://achilleas.eu με προτάσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με σχέδια και εξιδεικευμένες προτάσεις.

  1. Η διακαναλική απέδειξε πως όσοι αποτελούν μέρος του προβλήματος, δεν μπορούν ταυτόχρονα να είναι και μέρος της λύσης. Γι’ αυτό επέλεξαν, φαίνεται, να αφήσουν έξω από τις διακαναλικές υποψήφιους που έχουν διαφορετικές απόψεις. Γι’ αυτό εγκλώβισαν τις διακαναλικές στα μέτρα τους.

Αυτή η συμπεριφορά δείχνει πώς το έλλειμα αξιοπιστίας χρειάζεται να πάρει ένα τέλος.

Οι προεδρικές εκλογές είναι σε λιγότερο από 100 μέρες. Κάθε πολίτης έχει ευθύνη να ακούσει κάθε πρόταση και να συγκρίνει προγράμματα, δυνατότητες αλλά κυρίως την αξιοπιστία που φέρει ο καθένας υποψήφιος με τη δημόσια δράση του.

Η Κύπρος χρειάζεται αλλαγή του παραδείγματος που αφήνει πίσω του ο απερχόμενος πρόεδρος και οι στενοί του συνεργάτες.

Η Κύπρος αξίζει καλύτερα!

 

Λευκωσία, 4 Νοεμβρίου 2022

Scroll to Top