Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Δήλωση Αχιλλέα Δημητριάδη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η αυριανή ημέρα, 5η Ιουνίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με στόχο την ενθάρρυνση της δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η κλιματική κρίση κτυπά την πόρτα του πλανήτη μας. Οι περιβαλλοντικοί μας πόροι, το νερό, τα δάση, οι ακτές, η ύπαιθρος είναι πολύτιμοι όσο ποτέ. Όλα αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα και η Κύπρος δεν μπορεί να μένει ουραγός.

Η συμμετοχή μας στην ΕΕ μάς έδωσε από καιρό τις κατευθύνσεις. Σε κανένα στόχο δεν έχουμε πραγματική πρόοδο. Σύμφωνα με όλες τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Sustainability Report), η πρόοδος είναι πενιχρή. Χρειάζεται να επιταχύνουμε για να πετύχουμε τους στόχους της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

  1. Απεξάρτηση από τον άνθρακα και κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050
  2. Μείωση κατά 55% των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και το νέο Πολυετές Πρόγραμμα της ΕΕ 2021 – 2027 προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για αξιοποίηση.

Παρατηρώ απουσία συντονισμού και κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων για το περιβάλλον. Αυτά μαζί στερούν στην Κύπρο πόρους και αποτελέσματα.

Γι’ αυτό προτείνω:

  1. Γρήγορη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, πλήττοντας το εισόδημα των νοικοκυριών και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Η στροφή στις ΑΠΕ προσφέρει στους πολίτες φθηνή ενέργεια.
  2. Το κράτος να τεθεί επικεφαλής. Τα δημόσια κτήρια, τα υπουργεία, οι υποδομές των οργανισμών δημοσίου δικαίου και όλα τα σχολεία να εφαρμόσουν την Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Μείωση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, φωτοβολταϊκά και ειδικές μονώσεις.
  3. Στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου για την κυκλική οικονομία: ανακύκλωση, μείωση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών.
  4. Για να πετύχουμε, το κράτος οφείλει να δώσει κίνητρα, σχέδια επιδότησης, να εφαρμόσει την πράσινη φορολογία.
  5. Το νησί μας μπορεί να φτιάξει ένα νέο αφήγημα για προσέλκυση επενδύσεων στην πράσινη και την μπλε οικονομία. Μία Κύπρος και Πράσινη, με καθαρό αέρα, νερό, προστασία της βιοποικιλότητας.

Υποστηρίζω ότι η  προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα νέο δικαίωμα.

Γι’ αυτό εισηγούμαι άμεση συνταγματική τροποποίηση που να το κατοχυρώνει ως δικαίωμα του πολίτη. Η παραβίαση της προστασίας του δικαιώματος αυτού από το κράτος ή τους ιδιώτες θα σημαίνει ότι μπορεί να προσβληθεί στο Δικαστήριο από οποιονδήποτε επηρεαζόμενο. Έτσι διασφαλίζεται αποτελεσματικά η προστασία του περιβάλλοντος.

Γιατί η Κύπρος αξίζει καλύτερα!

 

Scroll to Top