Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Δήλωση Αχιλλέα Δημητριάδη υποψήφιου προέδρου της Δημοκρατίας για την έκθεση της PEGA για τις παρακολουθήσεις

Η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για τις πρακτικές αδιαφάνειας και παραβίασης του κράτους δικαίου. Αυτή τη φορά η έρευνα της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ρίχνει φως στις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις με το κατασκοπευτικό βαν, αλλά και για το ρόλο της Κύπρου σαν κέντρο σε εταιρίες ξένων συμφερόντων για να εξαγάγουν τέτοια λογισμικά στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Γενική Εισαγγελία έδειξε απροθυμία να δώσει στοιχεία στην PEGA. H συγκάλυψη κυριαρχεί και ο Πρόεδρος και οι υπουργοί του σιωπούν. Όμως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βλέπει την Κύπρο ως «κόμβο για εξαγωγή λογισμικών υποκλοπών» και η εισηγήτρια της PEGA δηλώνει ότι ο ρόλος της Κύπρου πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω εξέτασης.

Ο διασυρμός του ονόματος της Κύπρου διεθνώς συνεχίζεται. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του προσποιούνται ότι δεν τρέχει τίποτε: ούτε με τα «χρυσά διαβατήρια», ούτε με τα Pandora Papers, ούτε τώρα με τον σάλο για τις παρακολουθήσεις με το Predator. Αλλά η ατιμωρησία εκτρέφει την διάβρωση του κράτους δικαίου και επιτείνει την δυσπιστία των πολιτών απέναντι στους θεσμούς.

Η Κύπρος χρειάζεται νέα ηγεσία για να βρει ξανά τον δρόμο της ως φυσιολογικό ευρωπαϊκό κράτος. Η ανάκτιση της αξιοπιστίας μας προϋποθέτει την αλλαγή ηγεσίας και τη λήψη μέτρων για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της διαφθοράς.

Αν εκλεγώ Πρόεδρος θα λάβω δύο άμεσες αποφάσεις:

Πρώτον, θα ζητήσω από το Υπουργικό Συμβούλιο να κινήσει τη διαδικασία για ανεξάρτητη ποινική διερεύνηση των υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον της ΕΕ.

Δεύτερον, θα ζητήσω τη συνδρομή των αρμοδίων ευρωπαϊκών θεσμών σε τομείς που εμφανώς δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας.

Θα λάβω όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τη  θέση του κράτους αδιαφάνειας και διαφθοράς να πάρει το Τίμιο Κράτος. Το Τίμιο Κράτος είναι δικαίωμα μας και αυτό μόνο μπορεί να αποκαταστήσει τη φήμη της Κύπρου και το λαού μας στην Ευρώπη. Η θέσπιση νομοθεσίας που να καθορίζει ένα αυστηρό και αναλογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο το κράτος μπορεί να λειτουργεί για την προστασία του εθνικού συμφέροντος, αλλά ταυτόχρονα να σέβεται την ιδιωτική ζωή του πολίτη, είναι όσο ποτέ απαραίτητη.

Μπορούμε να ανοικοδομήσουμε ένα Τίμιο Κράτος, να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς. Μπορούμε να έχουμε μια πολιτεία που να υπηρετεί τον πολίτη με ισονομία, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και διαφάνεια.

Η Κύπρος αξίζει καλύτερα!

09/11/2022

Scroll to Top