Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Δήλωση για τη νίκη της Τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης. Η ελπίδα για τη λύση παραμένει ζωντανή

Η νίκη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στις προχθεσινές τοπικές εκλογές στα κατεχόμενα, δείχνει ότι η ομοσπονδιακή επίλυση είναι ακόμα εφικτή. Στη Λευκωσία, ο Μεχμέτ Χαρμαντζί, στενός συνεργάτης του  Μ. Ακιντζί, κέρδισε με μεγάλη διαφορά. Έτσι συνεχίζει με συνέπεια την κουλτούρα συνεργασίας που ανέπτυξαν τα προηγούμενα χρόνια ο Λέλλος Δημητριάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, μια συνεργασία που ωφέλησε τόσο τη Λευκωσία όσο και ολόκληρη την Κύπρο.

Στην Αμμόχωστο, εκλέγηκε ο Σουλεϊμάν Ουλουτσάι του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος,  που αντιτίθεται στις μονομερείς ενέργειες ανοίγματος της Αμμοχώστου και υποστηρίζει τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.

Οι Τουρκοκύπριοι στέλνουν ένα μήνυμα ελπίδας που αφορά όλη την Κύπρο και βέβαια τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές. Το δίλημμα για την Ε/Κ κοινότητα είναι καθαρό: «ομοσπονδία ή διχοτόμηση». Με την πρώτη επιλογή μπορούμε να κτίσουμε μια χώρα ενωμένη και ελεύθερη. Με την δεύτερη, κτίζουμε σκληρά σύνορα με την Τουρκία στο τέρμα της Λήδρας.

Είμαι στην εκλογική μάχη για να δώσουμε δύναμη στην πρώτη επιλογή. Για να το πετύχουμε χρειάζεται να εργαστούμε με συνέπεια για να σπάσουμε το χειρότερο αδιέξοδο από την εισβολή. Μαζί με τα δύο κλειδιά, το φυσικό αέριο και την Ευρωτουρκική σχέση, προτείνω να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες και να εφαρμόσουμε δικοινοτικά έργα συνεργασίας με τους Τουρκοκυπρίους, όπως φωτοβολταϊκά πάρκα, δικοινοτικό νοσοκομείο, μελέτες για την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου με συμμετοχή της ΕΕ. Να δημιουργήσουμε ξανά το περιβάλλον επικοινωνίας και εμπιστοσύνης και να αντιταχθούμε σε όσους, φανερά ή συγκεκαλυμμένα, εργάζονται για την διχοτόμηση.

Από το Κραν Μοντάνα το 2017 πέρασαν σχεδόν έξι χρόνια. Μηδέν συνομιλίες, μηδέν επικοινωνία. Η απραξία και οι ιδεοθύελλες Αναστασιάδη για «δύο κράτη», η σιωπή των τριών συνεργατών του, αποδυνάμωσαν την απήχηση του Μ. Ακιντζί και έφεραν στο προσκήνιο τον Ερσίν Τατάρ και τα δικά του «δύο κράτη».

Οι Τουρκοκυπριακές δυνάμεις που θέλουν την ομοσπονδία, μάς έστειλαν ένα μήνυμα ελπίδας: να στηρίξουμε με συνέπεια την ομοσπονδιακή επίλυση και να εκφράσουμε τη θέληση μας για επίλυση μέσα από την εκλογική διαδικασία τον προσεχή Φεβρουάριο.

Η Κύπρος αξίζει καλύτερα!

 

27 Δεκεμβρίου, 2022

 

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Επιτροπή Αλήθειας

Η πρόταση για σύσταση Επιτροπής Αλήθειας για την Κύπρο μπορεί να προωθηθεί και μέσω της συζήτησης, μέσα Μαρτίου, για την Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή Κύπρου v Τουρκίας, στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η σύστασή της δυνατό να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες, δήλωσε στο ΣΠΟΡ FM ο Αχιλλέας Δημητριάδης

Περισσοτερα »
Συνεντεύξεις

Το θέμα της αυτόματης εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχει καταστεί επείγον και η Βουλή θα πρέπει να τροποποιήσει το νόμο ώστε να μπορέσουν οι νέοι ψηφοφόροι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, επισημαίνει ο Α.Δημητριάδης στον ΑΝΤ1

Περισσοτερα »
Scroll to Top