Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Για την Επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας

Η 1η Οκτωβρίου μάς θυμίζει μια σημαντική μέρα της σύγχρονης ιστορίας μας, αλλά και τις μεγάλες ευθύνες που όλοι έχουμε απέναντι στη χώρα μας.

Η 1η Οκτωβρίου έφερε την Κυπριακή Ανεξαρτησία. Για πρώτη φορά στη μακρά διαδρομή μας στην ιστορία αποκτήσαμε ανεξάρτητη στέγη με το Σύνταγμα της Ζυρίχης και του Λονδίνου.

Σήμερα τιμούμε τις μεγάλες προσπάθειες για να αλλάξουμε τη μοίρα μας, τις προσπάθειες για να απαλλαγούμε από την αγγλική αποικιοκρατία και έτσι να καθορίσουμε την πορεία μας με γνώμονα τη σωφροσύνη και τον ορθολογισμό.

Δυστυχώς, δεν έγινε αυτό κατορθωτό. Το πραξικόπημα και η εισβολή άλλαξαν τα δεδομένα του 1960 και έτσι σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλους κινδύνους και πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Η 1η Οκτωβρίου είναι ημέρα τιμής αλλά και ευθύνης, είναι ημέρα προβληματισμού και αποφάσεων. Η πλήρης στασιμότητα στο Κυπριακό εδώ και πέντε χρόνια δείχνει πως ο κίνδυνος να πέσουμε στα βράχια της διχοτόμησης είναι πλέον ολοένα και πιο χειροπιαστός. Χρειάζεται να κάνουμε ότι επιβάλλεται για να αποφύγουμε αυτό τον κίνδυνο και να τιμήσουμε τους αγώνες του λαού μας. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα δικά μας πλεονεκτήματα και να δώσουμε στην Κύπρο μια διαφορετική προοπτική.

Η συμμετοχή μας στην ΕΕ είναι η ασπίδα μας. Τα «δύο κλειδιά» για την αλλαγή, η   ευρωτουρκική σχέση και το φυσικό αέριο, μάς δίνουν σοβαρά πλεονεκτήματα.

Ανάκτηση της αξιοπιστίας μας,  ανάκτηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων.

Να δουλέψουμε πάνω σε ένα «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης» για να φέρουμε ξανά στην πρώτη γραμμή τη συνολική επίλυση του Κυπριακού πάνω στις παραμέτρους που έχουν καθορίσει τα ΗΕ.

Η 1η Οκτωβρίου συμβολίζει το πρώτο καθήκον που όλοι μας έχουμε: να αγαπήσουμε την χώρα μας ακόμα περισσότερο και να δημιουργήσουμε μια Κύπρο καλύτερη από αυτή που λάβαμε από τις προηγούμενες γενεές! Να δώσουμε στη χώρα τις θεμελιώδεις ελευθερίες που αξίζει να έχει. Είναι πεποίθησή μου ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός:

🕊Μία και Ενωμένη Κύπρος, χωρίς στρατεύματα κατοχής και εγγυητικά δικαιώματα, μια κανονική χώρα για όλους τους Κύπριους.

1 Οκτωβρίου, 2022

Scroll to Top