Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Γραπτή Δήλωση Αχιλλέα Δημητριάδη για την πυρκαγιά στην κατεχόμενη Καντάρα

Η συνδρομή δυνάμεων πυρόσβεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην κατεχόμενη Καντάρα είναι μια θετική απόφαση γιατί ο δασικός πλούτος του νησιού ανήκει σε όλους τους Κυπρίους.

Είναι ανάγκη να δούμε την πατρίδα μας με νέο φακό και να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που μάς προσφέρει η συμμετοχή μας στην ΕΕ.

Θεωρώ ότι η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τις Μικτές Τεχνικές Επιτροπές και τις ad hoc συνεργασίες σε δασικές πυρκαγιές, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ακόμα βήμα για την προστασία των περιβαλλοντικών πόρων ολόκληρου του νησιού.

Προτείνω την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας ΟΗΕ – ΕΕ για θεσμοθετημένη συνεργασία των δύο Κοινοτήτων στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας RescEU σε περιπτώσεις που συμβαίνουν φυσικές καταστροφές στην Κύπρο, όπως οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες.

Σημειώνω ότι η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να προωθηθεί από την Kυπριακή κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να εξασφαλίσει την στήριξη των εταίρων μας.

Οι απειλές της Κλιματικής Κρίσης επηρεάζουν ολόκληρη την Κύπρο, η οποία σύμφωνα με τη Συνθήκη Προσχώρησης (Πρωτόκολλο 10) έχει ενταχθεί στο σύνολο της στην ΕΕ.

Η χώρα χρειάζεται μια νέα πολιτική κατεύθυνση, η οποία να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις με τους τρόπους που μάς προσφέρει η συμμετοχή μας στην ΕΕ.

Η απραξία μας οδηγεί στη διχοτόμηση.

Με ισχυρή πολιτική θέληση, με πρωτοβουλίες και προτάσεις θα φθάσουμε στη λύση του Κυπριακού.

Για Μία Κύπρο και Πράσινη.

Scroll to Top