Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Η απραξία της απερχόμενης κυβέρνησης για την ενέργεια 

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΑΧΙΛΛΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

 H σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, σχετικά με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι δυστυχώς στάχτη στα μάτια των καταναλωτών για τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης στους τομείς της ενέργειας και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σήμερα οι λογαριασμοί του ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εκτοξεύτηκαν στα ύψη κάτω από το βάρος της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Ο καταναλωτής και η οικονομία του τόπου είναι στο έλεος της απραξίας της κυβέρνησης, ένα τίμημα που καταβάλλουν ιδιαίτερα τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα.

Ο πληθωρισμός χτυπά δυσανάλογα τα εισοδηματικά στρώματα γι’ αυτο και η στενευμένη στήριξη στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι επιτακτική.

Η σύσκεψη που συγκάλεσε ο απερχόμενος Πρόεδρος, άργησε 10 χρόνια.

H σημερινή ανακοίνωση είναι γεμάτη «θα» ενόψει των επόμενων προεδρικών εκλογών. Οι υπουργοί του, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, λειτουργούσαν χωρίς στρατηγική για να θέσουν τις αναγκαίες υποδομές, ώστε η Κύπρος να κάνει έγκαιρα στροφή στην Πράσινη και Βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι αποτυχίες  είναι συγκεκριμένες:

  1. Η ΑΗΚ λειτουργεί ακόμη με μαζούτ και συνοδεύεται από αντιφατικές κυβερνητικές αποφάσεις
  2. Το φυσικό αέριο δεν ήρθε εδώ και τόσα χρόνια και μέχρι να υλοποιηθεί κάποιο έργο, θα έχει εν τω μεταξύ καταστεί ασύμφορο. Το γεγονός αυτό προσθέτει ένα ακόμα βάρος στην προσπάθεια για απεξάρτηση από το μαζούτ.
  3. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι περιορισμένη. Οι υφιστάμενες ΑΠΕ έγιναν με αδιαφανείς αναθέσεις έργων και το κόστος πώλησης είναι πολλαπλάσιο της πραγματικής αξίας παραγωγής.
  4. Η Κύπρος βρίσκεται συνολικά πίσω. Δεν έγιναν οι αναγκαίες υποδομές για εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου και για μπαταρίες για αποθήκευση φορτίου που θα παράγεται από ΑΠΕ.
  5. Η χρηματοδότηση από το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων αντί να αξιοποιηθεί για Πράσινη Ανάπτυξη, κατέληγε στον κρατικό προϋπολογισμό μαζί με το επιπρόσθετο ΦΠΑ.

Ο λαός μας λέει συχνά πως «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»!

Γι’ αυτό η Κύπρος χρειάζεται μια σοβαρή  στρατηγική για να γίνουν οι υποδομές, αξιοποιώντας τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η μείωση των τιμών δεν γίνεται με προεδρικές «χάρες», αλλά με θεσμούς που θα δουλεύουν, ώστε να λειτουργεί σωστά η αγορά.

Με σχέδια για να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ στον τομέα των φωτοβολταϊκών.

Με εποπτεία και διαφάνεια στους διαγωνισμούς προς όφελος του καταναλωτή μπορούμε να εφαρμόσουμε μια διαφορετική στρατηγική για την ενέργεια και τις τιμές.

Γιατί η Κύπρος αξίζει καλύτερα!

 

01/07/2022

 

 

 

Scroll to Top