Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Η Επιτροπή Αλήθειας είναι ο σπόρος που οφείλομε να φυτέψουμε για να φτάσουμε στην ειρήνη

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης ήταν ένας από τους ομιλητές του διήμερου συνεδρίου Cyprus Forum.

Προηγήθηκε ομιλία του πρώην Προέδρου της Κολομβίας και νομπελίστα Juan Manuel Santos, ο οποίος αναφέρθηκε στην εμπειρία του στην προσπάθεια συμφιλίωσης στη χώρα του.

Η αλήθεια, τόνισε, είναι θεμελιώδης στην όποια διαδικασία συμφιλίωσης.

Στο βήμα, μετά τον Σάντος ανέβηκε ο υποψήφιος Πρόεδρος Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος παρουσίασε χθες, πρώτη ημέρα του συνεδρίου, την πρότασή του για τη σύσταση «Επιτροπής Αλήθειας», στην Κύπρο, με μια ιστορική αναφορά στα γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο, για να επισημάνει την ανάγκη για μια δική μας Επιτροπή, ιδιαίτερα μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και τις διακοινοτικές ταραχές του 1963-64.

Σήμερα αγνοείται η τύχη 775 Ελληνοκυπρίων και 200 Τουρκοκυπρίων.Οι συγγενείς των αγνοουμένων έχουν το δικαίωμα να ενημερωθούν για την τύχη των οικείων τους.

Εισηγήθηκε όπως η Επιτροπή Αλήθειας στην Κύπρο συσταθεί στο μοντέλο αυτής του Νέλσον Μαντέλα, με διαφοροποίηση των όρων εντολής της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), η οποία διενεργεί εδώ και χρόνια εκσκαφές και ταυτοποιήσεις λειψάνων που εντοπίζονται είτε στα κατεχόμενα είτε στις ελεύθερες περιοχές.

Θα πρέπει επίσης να τροποποιηθεί η ισχύουσα νομοθεσία ώστε η όποια μαρτυρία δοθεί στην Επιτροπή να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποινική, αστική ή διοικητική διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου.

Πρέπει να υπάρξει ένα ισοζύγιο μεταξύ της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης, ώστε η κοινωνία να προχωρήσει μπροστά.

Υπέδειξε παράλληλα ότι το ζητούμενο είναι η διακρίβωση της αλήθειας και όχι η τιμωρία, προσθέτοντας ότι οι εσωτερικοί κανονισμοί για τη λειτουργία της Επιτροπής θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι η αλήθεια και η μεταμέλεια θα είναι το αντάλλαγμα για την αμνηστία, θέμα που έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων από το 1990.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σύσταση μιας «Επιτροπής Αλήθειας» θα μπορούσε να συμβάλει στην εδραίωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και κατ’ επέκταση σε μια νέα προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του Κυπριακού.

«Η Επιτροπή Αλήθειας είναι ο σπόρος που θα πρέπει να φυτέψουμε για να φτάσουμε στην ειρήνη,»

Η Κύπρος αξίζει καλύτερα !

30 Σεπτέμβριου 2022

Scroll to Top