Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος για την Κύπρο» στηρίζει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα Αχιλλέα Δημητριάδη

Την υποστήριξη της προς την υποψηφιότητα Αχιλλέα Δημητριάδη για την προεδρία της Δημοκρατίας «ως πραγματικά ανεξάρτητης και με πλήρες πρόγραμμα» εξέφρασε σήμερα (Πέμπτη, 16/6/2022) η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος για την Κύπρο». Η απόφαση για την στήριξη Αχιλλέα Δημητριάδη ανακοινώθηκε ύστερα από συνάντηση που είχε ο υποψήφιος Πρόεδρος με την ηγεσία της Πρωτοβουλίας  στο Πολιτικό Γραφείο του στην Λευκωσία.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Α. Δημητριάδης εξέφρασε την χαρά και την τιμή που αισθάνεται για το γεγονός ότι θα συμπορευθεί με την Πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι “το Βαρώσι είναι για τον ίδιο ο φάρος της λύσης γιατί αν σβήσει η Κύπρος θα πέσει στα βράχια της διχοτόμησης».

Ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Πιέρος Κάρουλλας ανέφερε ότι η Πρωτοβουλία, «αφού εξέτασε τις προτάσεις, τις θέσεις, αλλά και τα πεπραγμένα των υποψηφίων για την Προεδρία αποφάσισε πως η καταλληλότερη επιλογή για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή και πράσινη Κύπρο από τον Ακάμα μέχρι το Ριζοκάρπασο, είναι αυτή του Αχιλλέα Δημητριάδη». Επεσήμανε επίσης ότι ο Αχιλλέας Δημητριάδης απέδειξε με το πλούσιο έργο του στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι πρόκειται για έναν πολύ ικανό και άξιον άνθρωπο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Δημητριάδης επέκρινε τους χειρισμούς Αναστασιάδη και των συνεργατών του στο Κυπριακό, που σήμερα βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδα λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας αλλά, όπως τόνισε, «και της δικής μας απραξίας για 5 χρόνια». Πρόταξε επίσης τις θέσεις του για να ξεκλειδώσει η προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να αποκατασταθεί η αξιοπιστία μας στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειάζεται, είπε, μια νέα ηγεσία να εξηγήσει στην Ευρώπη τα λάθη που έγιναν – τις πρακτικές των χρυσών διαβατηρίων, τα pandora papers  – και να συμπλεύσει με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα γιατί κάτω από την ομπρέλα της Ευρώπης, τόνισε, «θα αποφύγουμε τον σκόπελο των δύο κρατών». Εξειδικεύοντας τις θέσεις του, ο Α. Δημητριάδης είπε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε το κλειδί του φυσικού αερίου και να συνδιαμορφώσουμε την νέα Ευρωτουρκική σχέση, βάζοντας μέσα την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και τα άλλα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό.

Σε ερώτηση σε σχέση με το φυσικό αέριο και την πρόταση Μαυρογιάννη για να διοχετευθεί φυσικό αέριο στην Τουρκία πριν από την επίλυση του Κυπριακού, ο Α. Δημητριάδης επέκρινε τους χειρισμούς του προέδρου Αναστασιάδη και των συνεργατών με αποτέλεσμα – σήμερα, ύστερα από 5 χρόνια απραξίας, να μην υπάρχει βάση συνομιλιών. Διερωτήθηκε συγκεκριμένα: «χωρίς βάση διαπραγματεύσεων θα τους πούμε ελάτε να πάρετε αέριο;»

Άσκησε επίσης περαιτέρω κριτική στους χειρισμούς που έγιναν από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του για το φυσικό αέριο λέγοντας ότι η Κύπρος δεν έγινε παίχτης, αλλά έμεινε θεατής. Παρέπεμψε ειδικότερα στην χθεσινή συμφωνία στο Κάϊρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και διερωτήθηκε: “πού είναι η Κύπρος;”

 

Ερωτήσεις και απαντήσεις σε δημοσιογράφους κατά τη Δημοσιογραφική Διάσκεψη

Scroll to Top