η κυπροσ αξιζει καλυτερα

Η λύση μάς συμφέρει

ΔΔΟ με πολιτική ισότητα

Λύση του Κυπριακού με βάση τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.  Να εργαστούμε με αποφασιστικότητα για να το λύσουμε με βάση τα «Έξι Σημεία» του Πλαισίου
Γκουτέρες με σταυροειδή διαπραγμάτευση.

 • Με Διαπραγματευτική Ομάδα που να έχει συνοχή και να πιστεύει
  στην ομοσπονδιακή λύση και με ξεκάθαρο μήνυμα: Ομοσπονδία, όχι διχοτόμηση.
 • Η Κύπρος, φυσιολογικό κράτος-μέλος της ΕΕ, με κατοχύρωση σε
  όλη την επικράτειά της των ευρωπαϊκών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 • Η επίλυση θα επιταχύνει τις διαδικασίες αξιοποίησης των
  υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.

Η θωράκισή μας είναι η σύμπλευση με την ΕΕ για να οικοδομήσουμε πάνω στα κοινά συμφέροντα μια ευρύτερη περιοχή ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας, με αμοιβαίο όφελος για τα κράτη της περιοχής, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας.
Στηρίζουμε την ολοένα και στενότερη σχέση ΕΕ – Τουρκίας με προϋπόθεση την επίλυση του Κυπριακού.

Η λύση του Κυπριακού μάς συμφέρει γιατί θα δώσει ύστερα από μισό αιώνα μια ενωμένη κοινή πατρίδα για όλους τους Κυπρίους με την αξιοποίηση του συνόλου των ανθρώπων της, των πλουτοπαραγωγικών πόρων και της γεωγραφικής θέσης της.

Επιτροπή Αλήθειας

Σύσταση «Επιτροπής Αλήθειας», στο μοντέλο της Νότιας Αφρικής του Νέλσον Μαντέλα.

Μια διαδικασία με τρία βήματα:

 1. Οι όροι εντολής της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) θα μπορούσαν να τροποποιηθούν. Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο των εισηγήσεων στη διεύθυνση www.truthnowcyprus.org
 2. Ο Περί Αποδείξεως Νόμος (ΚΕΦ 9) θα πρέπει να τροποποιηθεί περαιτέρω ώστε οποιαδήποτε μαρτυρία δοθεί σε τέτοια έρευνα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε ποινική, αστική ή διοικητική διαδικασία ενώπιον οποιουδήποτε Δικαστηρίου.
 3. Οι εσωτερικοί κανονισμοί που θα διέπουν τη λειτουργία της «Επιτροπής Αλήθειας» θα πρέπει να ετοιμαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσουν ότι η αλήθεια και η μεταμέλεια θα αποτελέσουν το αντάλλαγμα για αμνηστία.

Το ζητούμενο δεν είναι η τιμωρία αλλά η διακρίβωση της αλήθειας, με την ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες σε αυτό το νησί και ότι αυτές οι πληροφορίες θα δοθούν, ενόσω οι άνθρωποι που τις έχουν και αυτοί που θέλουν να τις λάβουν, είναι ακόμα εν ζωή.

Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ειρήνης

Η Κύπρος χρειάζεται ένα πολυδιάστατο, ολοκληρωμένο και χειροπιαστό Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ειρήνης, που να συγχρονίζει και να στηρίζει το σύνολο των πρωτοβουλιών της ΕΕ για την πολιτική επίλυση και τη στήριξη της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας.

Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ειρήνης  περιλαμβάνει:
 
 • Διορισμό πολιτικού απεσταλμένου της ΕΕ στις συνομιλίες επίλυσης, κάτω από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Ύπατο Εκπρόσωπο που θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη για την Κύπρο.

 • Συμμετοχή της ΕΕ στο μηχανισμό ασφαλείας του ΟΗΕ, στα στάδια εφαρμογής της λύσης.

 • Σχεδιασμό και χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής και ανοικοδόμησης από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό – έργα όπως η ανοικοδόμηση περιοχών υπό επιστροφή στη Ελληνοκυπριακή Κοινότητα και μετεγκατάσταση και αναδιοργάνωση οικονομίας για τηνΤουρκοκυπριακή Κοινότητα.

 • Σχεδιασμό και χρηματοδότηση προγραμμάτων για τη στήριξη των δύο Κοινοτήτων στη διαδικασία συμφιλίωσης για, μεταξύ άλλων, βιώσιμη ανάπτυξη, κλιματική αλλαγή, εκπαίδευση και νέα γενιά, καθώς και πορεία στη μετά-covid εποχή. Η σύμπλευση της Κύπρου με την ΕΕ αποτελεί την πιο συγκροτημένη απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα. Το Σχέδιο Ειρήνης είναι δική μας ευθύνη να το οργανώσουμε, να πείσουμε και έτσι να το υλοποιήσουμε.
Scroll to Top