Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Κύπρος, Μία και Πράσινη!

Η κλιματική κρίση κτυπά την πόρτα του πλανήτη μας. Όλα αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα και η Κύπρος δεν μπορεί να μείνει άλλο πίσω. Κανένα κράτος μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις νέες κλιματικές προκλήσεις. Η συμμετοχή μας στην ΕΕ μάς έδωσε από καιρό τις κατευθύνσεις. Τώρα θα χρειαστεί να επιταχύνουμε για να πετύχουμε τους στόχους της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

Απεξάρτηση από τον άνθρακα και κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050
Μείωση κατά 55% των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030, σε σύγκριση με το 1990
Πλήρης ενεργειακή απόδοση των νέων κτιρίων, μείωση απωλειών σε υφιστάμενα κτίρια.
Πώς; Με την αξιοποίηση της μεγάλης ευκαιρίας που μας δόθηκε, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και το νέο Πολυετές Πρόγραμμα της ΕΕ 2021 – 2027. Αυτοί είναι οι δύο αναπτυξιακοί μας πνεύμονες και αυτή τη φορά θα δουλέψουμε διαφορετικά. Θα δώσουμε τέλος στις ευκαιριακές πολιτικές που μας κράτησαν πίσω.

Σε κανένα στόχο που θέτει η ΕΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη δεν έχουμε πραγματική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Στρατηγικές και σχέδια δράσης εκπονήθηκαν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη και έμειναν στα συρτάρια. Σε μια σειρά από κεντρικά ζητήματα όπως λχ η διαχείριση των ρύπων και των αποβλήτων ο πολίτης επωμίζεται το βαρύ κόστος της αστοχίας και των καθυστερήσεων στην υιοθέτηση και εφαρμογή νόμων.

Η παρούσα κυβέρνηση έχει την πλήρη ευθύνη για την έλλειψη κατάλληλων υποδομών και κινήτρων, αλλά δυστυχώς, ακόμα μέχρι και σήμερα, την απουσία συντονισμού μεταξύ συναρμοδίων υπηρεσιών και του κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων.

Μπορούμε να αλλάξουμε; Η απάντηση μου είναι καταφατική. Με ένα σύγχρονο επιτελικό κράτος μπορούμε να δουλέψουμε σκληρά και να πετύχουμε στόχους ώστε η Κύπρος από ουραγός να γίνει πρωταγωνιστής.

Γρήγορη στροφή στις ΑΠΕ. Οι κλιματικές συνθήκες βοηθούν πλήρως για την επέκταση της αξιοποίησης της παραγωγής ηλιακής ενέργειας. Πώς άλλα κράτη, μάλιστα στην βόρεια Ευρώπη με λιγότερη ηλιοφάνεια, πέτυχαν την στροφή τόσο γρήγορα και τόσο θεαματικά;
Το κράτος να τεθεί επικεφαλής. Τα δημόσια κτήρια, τα υπουργεία, οι υποδομές των οργανισμών δημοσίου δικαίου και όλα τα σχολεία να εφαρμόσουν την Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Μηδέν ρύπους διοξειδίου του άνθρακα, φωτοβολταϊκά και ειδικές μονώσεις.
Η ΑΗΚ το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Κύπρου, να καθορίσει ανέκκλητα τη στρατηγική της για απεξάρτηση από το μαζούτ και την χρήση πιο φιλικού καυσίμου, προς όφελος των καταναλωτών και μείωσης των επιβαρύνσεων στην αγορά δικαιωμάτων ρύπων.
Να αναπτύξουμε την κυκλική οικονομία και τις βιολογικές καλλιέργειες.
Η πράσινη κινητοποίηση αφορά όλους. Θέλουμε να κάνουμε μια μεγάλη επένδυση για το νησί μας και τους ανθρώπους μας, ιδίως την νέα γενιά, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή εμπειρογνωμοσύνη και τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα νέο δικαίωμα! Υποστηρίζω συνταγματική τροποποίηση που θα το κατοχυρώνει ως δικαίωμα του πολίτη στον σεβασμό του περιβάλλοντος! Η παραβίαση της προστασίας του περιβάλλοντος από το κράτος ή τους ιδιώτες θα σημαίνει ότι μπορεί να προσβληθεί ευθέως και αποτελεσματικά στο Δικαστήριο. Το πεδίο εφαρμογής της να αφορά το σύνολο των περιβαλλοντικών πολιτικών, περιλαμβανομένων των περιοχών Natura.

Ο κορυφαίος μας στόχος είναι «Μια Κύπρος και Πράσινη»!

Μια και ενωμένη Κύπρος, απαλλαγμένη από την τουρκική κατοχή και διαίρεση, να είναι σε θέση να αναπτύσσει τα οικοσυστήματά της ως μια ενιαία οντότητα.

Οι νέοι μας θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε όλο το μήκος και πλάτος της πατρίδας μας.

Το κράτος μας θα ανακτήσει ξανά τον έλεγχο του φυσικού και του περιβαλλοντικού του πλούτου προς όφελος των Κυπρίων. Θα είμαστε έτσι σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις για το νησί μας που δεν σταματούν στην γραμμή διαχωρισμού, όπως είναι η πρόβλεψη και η διαχείριση των κινδύνων της Κλιματικής κρίσης (πυρκαγιές, πλημμύρες, ξηρασία και απερήμωση, διάβρωση ακτών κοκ). Αυτή είναι η μία Κύπρος και Πράσινη που μας αξίζει.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Επιτροπή Αλήθειας

Η πρόταση για σύσταση Επιτροπής Αλήθειας για την Κύπρο μπορεί να προωθηθεί και μέσω της συζήτησης, μέσα Μαρτίου, για την Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή Κύπρου v Τουρκίας, στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η σύστασή της δυνατό να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες, δήλωσε στο ΣΠΟΡ FM ο Αχιλλέας Δημητριάδης

Περισσοτερα »
Συνεντεύξεις

Το θέμα της αυτόματης εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχει καταστεί επείγον και η Βουλή θα πρέπει να τροποποιήσει το νόμο ώστε να μπορέσουν οι νέοι ψηφοφόροι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, επισημαίνει ο Α.Δημητριάδης στον ΑΝΤ1

Περισσοτερα »
Scroll to Top