Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στην πρόσβαση σε αποτελεσματική και λειτουργική δικαιοσύνη

Ανακοίνωση Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

Συνάντηση με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αχιλλέα Δημητριάδη είχαν χθες, Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022, ο Πρόεδρος του ΠΔΣ δρ Χρίστος Κληρίδης, ο Γραμματέας κ. Νικόλας Τσαρδελλής, ο Ταμίας κ. Σταύρος Μαυρομάτης και η Εκπρόσωπος Τύπου και Μέλος του ΔΣ κα Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε επίκαιρα και ουσιώδη ζητήματα που άπτονται της δικαστικής μεταρρύθμισης καθώς και σε άλλα συναφή θέματα που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την ενίσχυση της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

Ο Πρόεδρος του ΠΔΣ και τα μέλη του ΔΣ που συμμετείχαν στη συνάντηση χαιρετίζοντας εκ νέου την ψήφιση των Νομοσχεδίων της δικαστικής μεταρρύθμισης στην ανώτατη βαθμίδα, υπογράμμισαν την προτεραιότητα της κάλυψης των αναγκών σε κτηριακές υποδομές, σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, προκειμένου να μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη και χωρίς χρονοτριβή. Παράλληλα, σημειώθηκε η στόχευση της δρομολόγησης τομών στις κατώτερες βαθμίδες της δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δρ Κληρίδης αναφέρθηκε στις ενέργειες του ΠΔΣ προς τα αρμόδια Υπουργεία και άλλους θεσμικούς φορείς, ειδικότερα για το ζήτημα της εκδίκασης των καθυστερημένων υποθέσεων, της στέγασης των νέων δικαστηρίων, την προώθηση του Κυπριακού Κέντρου Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης, την άμεση θέσπιση των νέων Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας, την εξ αποστάσεως εκδίκαση υποθέσεων, την αύξηση των δικαστών με προσλήψεις από τον δικηγορικό κόσμο κ.ά.

Ο κ. Δημητριάδης, από την πλευρά του, ως δικηγόρος μέλος του ΠΔΣ και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΔΣ, βεβαίωσε ότι σε κάθε ευκαιρία θα μεταφέρει στον δημόσιο διάλογο τα ζητήματα που αφορούν τη δικαιοσύνη καθώς και τεκμηριωμένες εισηγήσεις και θέσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στην περαιτέρω στήριξη και αναβάθμιση του τομέα. Μάλιστα, με αφορμή και την επέτειο για τη Γαλλική Επανάσταση (14/7/1789), έκανε αναφορά στις καθολικές της αξίες, την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφότητα, τονίζοντας το διαρκές δικαίωμα του κάθε πολίτη για πρόσβαση σε αποτελεσματική και λειτουργική δικαιοσύνη. Προς αυτό τον στόχο επεσήμανε ότι θα πρέπει να αξιοποιείται η γνώση και η εμπειρία του ΠΔΣ από την Κυβέρνηση για την εν γένει ενίσχυση των συνθηκών απόδοσης της δικαιοσύνης.

Τέλος, εκφράστηκε η κοινή ουσιαστική βούληση για στενή συνεργασία για τη συντονισμένη προώθηση πρωτοβουλιών, οι οποίες θα ενισχύουν την ποιότητα και την ταχύτητα της απονομής της δικαιοσύνης που είναι βασικό σημείο για τη λειτουργία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Scroll to Top