Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Οι 12 προτεραιότητες της διακυβέρνησης Αχιλλέα Δημητριάδη

Δώδεκα προτεραιότητες της διακυβέρνησης του ανακοίνωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης, καταθέτοντας συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις και μέτρα που θα υλοποιηθούν άμεσα, για πάταξη της διαφθοράς, αντιμετώπιση της ακρίβειας και του στεγαστικού, αποφασιστική στροφή στις ΑΠΕ και ανάκτηση της αξιοπιστίας της Κύπρου για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά τον πυλώνα «Τίμιο Κράτος», οι προτεραιότητες αφορούν, τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας για τα 7000 «χρυσά» διαβατήρια με ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές που θα διορίσει το Υπουργικό Συμβούλιο και με συνδρομή της Ευρωπαϊκής Γενικής Εισαγγελίας, τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα, το νέο σύστημα διορισμών για αποκατάσταση της ανεξαρτησίας των θεσμών, την υιοθέτηση πραγματικού Πόθεν Έσχες και την κατάργηση των παράλογων προνομίων αξιωματούχων και πολιτικών.

Στην προώθηση των στόχων «Κύπρος 2035», ξεχωρίζουν, η δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για τους εκτοπισμένους για να μην ξεπουλούν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, η εφαρμογή της πολιτικής για «προσιτή στέγη», η φορολόγηση υπερκερδών εταιριών ΑΠΕ για στήριξη σχεδίων φωτοβολταϊκών, το δωρεάν διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους, σε νέους και την τρίτη ηλικία και η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Αχιλλέας Δημητριάδης θα εκφράσει γραπτώς προς τον ΟΗΕ, με κοινοποίηση στην ΕΕ, την ετοιμότητα για αποδοχή του Πλαισίου Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017 ως στρατηγικής συμφωνίας με στόχο τη διεκδίκηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου λύσης. Θα συγκροτήσει επίσης Επιτροπή Αλήθειας για τους αγνοουμένους και θα εισαγάγει μάθημα για τον ομοσπονδιακό πολίτη στα σχολεία.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης παρουσίασε τις δώδεκα προτεραιότητες της διακυβέρνησης του σε δημοσιογραφική διάσκεψη την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, στο εκλογικό επιτελείο του στην Λευκωσία.

Σε ερώτηση γιατί δεν θα λάβει μέρος στο «debate του λαού» που πρότεινε ο υποψήφιος για την Προεδρία Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κ. Δημητριάδης απάντησε ότι η πρόταση του κ. Νεοφύτου αποπροσανατολίζει από την ουσία του θέματος που θα έπρεπε να είναι η συμμετοχή των 7 υποψηφίων στη διακαναλική της Παρασκευής: αυτό πρέπει να γίνει «debate του λαού», τόνισε ο Α. Δημητριάδης και κάλεσε τον κ. Νεοφύτου, αλλά και τους άλλους 2 «βασικούς» υποψηφίους να τοποθετηθούν δημόσια και να στηρίξουν την πολυφωνία, εγκαταλείποντας το καρτέλ του συμφέροντος.

Λευκωσία, 2 Φεβρουαρίου, 2023

 

 

 

 

Scroll to Top