ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΑΧΙΛΛΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
Μετά το debate στο ΡΙΚ τριών εκ των υποψήφιων για την Προεδρία που θα μεταδοθεί σε επανάληψη και απόψε, η δημόσια συζήτηση επικεντρώθηκε στις ευθύνες του ναυαγίου στο κυπριακό. Τα όσα λέχθηκαν παραμένουν στην επικαιρότητα και η κοινή γνώμη παρακολουθεί τον ένα υποψήφιο να λέει πως φταίει ο άλλος και όλοι μαζί να παριστάνουν τους ανήξερους για τα πραγματικά γεγονότα του ναυαγίου.
Με βάση τη συνεχιζόμενη συζήτηση, θέλω να υπογραμμίσω τα ακόλουθα:
- Διεξήχθησαν δύο Σύνοδοι για την Κύπρο, μια στο Μον Πελεράν (2016) και μια στο Κραν Μοντάνα (2017). Όλα τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης σηκώθηκε και έφυγε και από τις δύο. Ποιος από τους δύο στενούς του συνεργάτες (ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Διαπραγματευτής) διαφώνησε και διαφώτισε την κοινή γνώμη; Κανένας. Και οι δύο γνώριζαν όλες τις λεπτομέρειες, συμφωνούσαν, στήριζαν και συγκάλυπταν τον Πρόεδρο.
- Η επίκληση διαφόρων προφάσεων έξι χρόνια μετά το Μον Πελεράν δεν έχει καμμιά αξία. Στις κρίσιμες στιγμές του κυπριακού μόνο η έγκαιρη και δημόσια τοποθέτηση έχει σημασία, γιατί μόνο έτσι βοηθάμε τους πολίτες να γνωρίζουν τις θέσεις ενός εκάστου. Σημασία έχει τι έκανε κάποιος όταν έβλεπε τον Πρόεδρο να εγκαταλείπει τις διαπραγματεύσεις και όχι τι λέει έξι χρόνια μετά στο ΡΙΚ.
- Η αποφυγή κάθε αναφοράς στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο debate και η προσπάθεια και των τριών υποψηφίων να συγκαλύψουν τις ευθύνες του, δείχνει πως συνεχίζουν να ζουν κάτω από τη σκιά του, γι’ αυτό και αποφεύγουν κάθε αναφορά στον πρωταγωνιστή του ναυαγίου.
- Το αδιέξοδο στο κυπριακό σφραγίστηκε το 2017 στο Κραν Μοντάνα και κορυφώθηκε το 2021 στις άτυπες συνομιλίες της Γενεύης. Σε αυτό το διάστημα, ο τότε Τ/Κ ηγέτης Μ. Ακιντζί το 2018 πρότεινε στον πρόεδρο Αναστασιάδη να γίνει το Πλαίσιο Γκουτέρες «στρατηγική συμφωνία» για τη λύση. Γιατί αποφεύγουν να πάρουν θέση πάνω σε αυτό το θέμα, αυτοί οι στενοί συνεργάτες του Προέδρου; Γιατί δεν μάς λένε τι υποστήριξαν τότε;
- Η πορεία προς τα βράχια της διχοτόμησης είναι η κληρονομιά της διακυβέρνησης «Αναστασιάδη και συνεργάτες». Αυτή την κληρονομιά την απορρίπτω. Αυτοί που μάς έφεραν σε αυτά τα τραγικά αδιέξοδα, δεν μπορούν να αποτελούν και μέρος της λύσης τους. Γι’ αυτό καλώ, κάθε πολίτη να δώσει βάρος στις προτάσεις που καταθέτω για ανάκτηση της αξιοπιστίας μας με νέα πρόσωπα και τα «δύο κλειδιά» για το σπάσιμο του αδιεξόδου, την ενέργεια και την Ευρωτουρκική σχέση.
Η Κύπρος αξίζει καλύτερα!