Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Πέντε μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και στήριξη των καταναλωτών

Η ακρίβεια καλπάζει και η κυβέρνηση παραμένει αδρανής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί μια δέσμη παρεμβάσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου για να στηρίξει τους καταναλωτές. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά  βρέθηκε απροετοίμαστη. Για 10 χρόνια δεν είχε δώσει την αναγκαία προσοχή για να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές και τα δίκτυα για φωτοβολταϊκά. Τώρα οι πολίτες βρίσκονται κάτω από την πίεση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.

Προτείνω πέντε μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και τη στήριξη των καταναλωτών:

  1. Ο πληθωρισμός πλήττει δυσανάλογα τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Χρειάζεται στήριξη και με στοχευμένο τρόπο των ευάλωτων ομάδων. Για το σκοπό αυτό να γίνει αξιοποίηση πόρων από τα αυξημένα δημόσια έσοδα του ΦΠΑ λόγω της αύξησης των τιμών. Υπολογίζω ότι κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους τα έσοδα αυτά ήταν περί τα 250 εκ. ευρώ.
  2. Ενισχυμένες υποδομές και δίκτυα για φωτοβολταϊκά. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προσφέρει την ευκαιρία για την τεράστια αυτή επένδυση. Η δική μας ευθύνη βρίσκεται στην επιτάχυνση των διαδικασιών, στην εφαρμογή και επέκταση των σχεδίων επιδότησης, σε καθορισμένο χρόνο για το κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση καθώς και εφαρμογή στα δημόσια κτήρια.
  • Μέτρα για διόρθωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας. Ο καθορισμός τιμών της ενέργειας που βασίζεται στο μέγιστο κόστος παραγωγής χρειάζεται επανεξέταση. Το ίδιο συμβαίνει και στην ΕΕ από όπου μπορούμε να αντλήσουμε νέες μεθόδους.
  1. Η ΕΕ σχεδιάζει μέτρα για να αντιμετωπίσει τα απροσδόκητα αυξημένα κέρδη των προμηθευτών ενέργειας. Υποστηρίζω έκτακτη φορολογία πάνω στα υπέρογκα αυτά κέρδη.
  2. Η τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος στον καταναλωτή πρέπει να τροποποιηθεί ούτως ώστε να υπάρχει αντικίνητρο στη μεγάλη κατανάλωση με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει ευθύνη να εφαρμόσει μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας σε ώρες αιχμής, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.

Ο λαός μας συχνά λέει πως «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Δυστυχώς, η κυβέρνηση για δέκα χρόνια δεν φρόντιζε, είχε άλλες προτεραιότητες.

Η Κύπρος αξίζει καλύτερα!

Λευκωσία, 23/9/2022

Scroll to Top