Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Πλακέτα προς τιμή και εις μνήμη του Κυπριακού Σώματος Μουλάρηδων και των μουλαριών τους

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης, ως μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας για το Μνημείο για το Κυπριακό Σώμα Μουλάρηδων, και ο Δήμαρχος Λευκωσίας τέλεσαν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλακέτας για το Κυπριακό Σώμα Μουλάρηδων του Βρετανικού στρατού, το οποίο έδρασε κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ευχαριστούμε τον Δήμο Λευκωσίας για την φιλοξενία της πλακέτας στο δημοτικό χώρο στάθμευσης Καράφα, δίπλα από την Πύλη Αμμοχώστου, και τον Nigel Allsopp, Πρόεδρο της Αυστραλιανής Μνημειακής Οργάνωσης για τα Ζώα Πολέμου, ο οποίος είχε την έμπνευση να τιμηθεί το Κυπριακό Σώμα Μουλάρηδων, και οι άνθρωποι και τα ζώα,» είπε στο χαιρετισμό του κατά την τελετή.

Ευελπιστούμε, σημείωσε, ότι η τελετή αυτή θα είναι η αρχή της δημιουργίας ενός μνημείου όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα μουλάρια που υπηρέτησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

«Ελπίζουμε ότι το μνημείο θα γίνει σημείο αναφοράς για τους ζωόφιλους στην Κύπρο,» πρόσθεσε.

Στην τελετή, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης εξήρε τη συνεισφορά των Κυπρίων εθελοντών και την ανάγκη μνήμης και τιμής για τη δράση τους.

Κύριος ομιλητής στην τελετή ήταν ο Καθηγητής Αντρίκκος Βαρνάβα από την Αυστραλία, συγγραφέας του βιβλίου «Serving the Empire in the Great War -The Cyprus Mule Corps», ο οποίος αναφέρθηκε στην ενεργό δράση του Κυπριακού Σώματος Μουλάρηδων από το καλοκαίρι του 1916 μέχρι τον Απρίλιο του 1920 και στον καθοριστικό ρόλο που είχαν στον εφοδιασμό των βρετανικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, εκ μέρους των Συμμαχικών Στρατευμάτων.

Αναφέρθηκε επίσης και στους 177 καταγεγραμμένους ως αποθανόντες καθώς και στον κοινό ρόλο των Ελληνόφωνων Χριστιανών και των Τουρκόφωνων Μουσουλμάνων που πορεύτηκαν και υπηρέτησαν μαζί.

Scroll to Top