Ενόψει των συζητήσεων για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης παρουσίασε σήμερα 30 Σεπτεμβρίου ένα περίγραμμα πολιτικών θέσεων για κεντρικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία και ζητούν διαφορετικές απαντήσεις.
Ανακοίνωσε επίσης την έναρξη μιας διαδικασίας διαβούλευσης μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε, όπως ανέφερε, υπό το πρίσμα των όσων θα ακουστούν θα αποφασίσει για διεκδίκηση ή όχι της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η διαβούλευση, κάτω από την λογική του «Ακούω – Διαβουλεύομαι – Αποφασίζουμε», απευθύνεται στους πολίτες, τους εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας μας, τους κοινωνικούς εταίρους, την τοπική αυτοδιοίκηση και οποιοδήποτε άλλο θέλει να μοιραστεί τις απόψεις του.
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία, ο Αχιλλέας Δημητριάδης ανέπτυξε ουσιαστικά τρεις ενότητες:
Α. Τίμιο Κράτος, για να θέσουμε τέρμα στην απουσία διαφάνειας, στην έλλειψη λογοδοσίας, στην κακοδιοίκηση και τη διαφθορά.
Αναφέρθηκε επίσης στην ισότιμη πρόσβαση στις ευκαιρίες, που σημαίνει, μεταξύ άλλων, να κλείσει ο κύκλος με τα παράλογα προνόμια, τις πολλαπλές συντάξεις και το χάσμα αμοιβών. Επιβάλλεται, είπε, ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στο χώρο της Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι «το τίμιο κράτος είναι δικαίωμά μας.»
Β. Κύπρος: «Στρατηγική 2035»
Ο κος Δημητριάδης τόνισε ότι χρειαζόμαστε από τώρα τη Στρατηγική που θα μας καταστήσει το 2035, (75 χρόνια από την Ανεξαρτησία), ένα σύγχρονο κράτος, ευθυγραμμισμένο με τα πιο υψηλά επίπεδα ανάπτυξης της ΕΕ στους τομείς της ασφάλειας, της ευημερίας, της δημοκρατίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε αυτή την ενότητα, μίλησε επίσης για «Μία Κύπρο και Πράσινη», σημειώνοντας ότι η χώρα μας είναι πολύ πίσω από την υπόλοιπη ΕΕ: « Η Κύπρος από ουραγός να γίνει πρωταγωνιστής, με τη μετάβαση στην «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» και την γρήγορη στροφή στις ΑΠΕ».
Αναφέρθηκε παράλληλα και στην «Οικονομία – Υγεία – Κοινωνική Δικαιοσύνη», υποδεικνύοντας ότι είναι «εφικτή – όσο και αναγκαία» η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης. Το κράτος, σημείωσε, θέτει τους αναπτυξιακούς κανόνες, καταπολεμώντας τη διαφθορά, ενισχύοντας το επενδυτικό κλίμα και συγκρατώντας την ανεργία.
Μίλησε ακόμα για την κατοχύρωση 4 Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ως «καθολικής υποχρέωσης του κράτους απέναντι σε όλους τους πολίτες του»: (1) πρόσβαση στην υγεία με βελτίωση του ΓΕΣΥ, (2) επανεκπαίδευση και κατάρτιση, (3) απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων και μετάβαση στην ψηφιακή διακυβέρνηση, και (4) σεβασμό στο περιβάλλον.
Γ. Κυπριακό: Η λύση συμφέρει
Ο Α. Δημητριάδης συνόψισε την θέση του για λύση του Κυπριακού: Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπογράμμισε ότι η λύση θα πρέπει να βασίζεται στα «Έξι Σημεία» του Πλαισίου Γκουτέρες μετά από σταυροειδή διαπραγμάτευση.
Στέλλοντας το ξεκάθαρο μήνυμα για λύση Ομοσπονδίας, όχι διχοτόμηση, ο Κος Δημητριάδης είπε ότι η λύση του Κυπριακού συμφέρει γιατί θα δώσει ύστερα από μισό αιώνα μια ενωμένη κοινή πατρίδα για όλους τους Κυπρίους, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, με την αξιοποίηση του συνόλου των ανθρώπων της, των πλουτοπαραγωγικών πόρων και της γεωγραφικής θέσης της. «Η θωράκισή μας βρίσκεται στη σύμπλευσή μας με την ΕΕ. Η Ευρωτουρκική σχέση περνά μέσα από την επίλυση του Κυπριακού», σημείωσε.
Παράλληλα μίλησε για τη σύσταση μιας «Επιτροπής Αλήθειας», στο μοντέλο της Νότιας Αφρικής του Νέλσον Μαντέλα και αναφέρθηκε σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό «Σχέδιο Ειρήνης» που να στηρίζει το σύνολο των πρωτοβουλιών της ΕΕ για την επίλυση και τη στήριξη της Ε/κ και της Τ/κ Κοινότητας. Το «Σχέδιο Ειρήνης», είπε, να περιλαμβάνει διορισμό πολιτικού απεσταλμένου της ΕΕ στις συνομιλίες και συμμετοχή της ΕΕ στο μηχανισμό ασφαλείας του ΟΗΕ, στα στάδια εφαρμογής της λύσης.
Καταλήγοντας, ανέφερε ότι με βάση την κατεύθυνση «Ακούω – Διαβουλεύομαι – Αποφασίζουμε» τους επόμενους τρεις μήνες θα πραγματοποιήσει ένα μεγάλο κύκλο επαφών με στόχο να ακούσει ανησυχίες και εισηγήσεις.