Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Στηρίζω Ανδρέα Μαυρογιάννη

Τη στήριξή του στον Ανδρέα Μαυρογιάννη για τον β’ γύρο των Προεδρικών Εκλογών εξέφρασε ο Αχιλλέας Δημητριάδης.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο εκλογικό του επιτελείο, ο Α. Δημητριάδης ανακοίνωσε ότι στηρίζει την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη «μόνο με πολιτικά κριτήρια που συνδέονται αποκλειστικά με πολιτικές θέσεις και προτεραιότητες και όχι με οποιαδήποτε ανταλλάγματα».

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης ανέφερε ότι συναντήθηκε και με τους δύο υποψηφίους για την προεδρία, έδωσε τις δώδεκα προτεραιότητές του και έλαβε γραπτώς τις απαντήσεις τους.

Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι με τον κ. Χριστοδουλίδη και τις δυνάμεις που στηρίζουν την υποψηφιότητά του, έχει περισσότερες διαφορές στο Κυπριακό και διαφορετική οπτική στα ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Με τον κ. Μαυρογιάννη σημείωσε ότι αντάλλαξε απόψεις για το Κυπριακό και υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για τόλμη και πρωτοβουλίες για να μην πέσει η Κύπρος στα βράχια της διχοτόμησης. Ταυτόχρονα του μετέφερε τις ανησυχίες του για τα θέματα της οικονομίας. Διαπίστωσε δε ότι στα ζητήματα της αντιμετώπισης της διαφθοράς βρήκε κοινό έδαφος μαζί του.

Μπροστά στο δίλημμα του β’ γύρου των Προεδρικών Εκλογών, τόνισε ο Α. Δημητριάδης και με βάση τον πολιτικό διάλογο που είχε με τους δύο υποψηφίους και τις τοποθετήσεις τους, στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης επανέλαβε ότι ήρθε για να μείνει στην πολιτική. Υπογράμμισε περαιτέρω ότι «όποιος κι αν θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα συνεχίσει να καταθέτει προτάσεις, να ελέγχει τον τρόπο άσκησης της εξουσίας και να ασκεί κριτική για λανθασμένες αποφάσεις ή επιλογές, για κακώς έχοντα που δεν διορθώνονται». Επεσήμανε ιδιαίτερα την κορυφαία προτεραιότητα που δίνει στο Κυπριακό και την αποφασιστικότητα του να παρεμβαίνει «εάν διαπιστώνει ατολμία ή απραξία».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της δήλωσης Α. Δημητριάδη για στήριξη του υποψηφίου για την προεδρία Α. Μαυρογιάννη.

 

Δήλωση για τον β’ γύρο των Προεδρικών Εκλογών

Στηρίζω Ανδρέα Μαυρογιάννη

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είχα δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα δημοσιοποιούσα την επιλογή μου μεταξύ των δύο υποψηφίων του β’ γύρου. Αισθάνομαι ότι έχω αυτή την ευθύνη έναντι των πολιτών, από τη στιγμή που κατήλθα στις εκλογές και ζήτησα την ψήφο τους. Νοιώθω ότι ο καλός καραβοκύρης στην τρικυμία φαίνεται.

Είχα επίσης δηλώσει – και το επαναλαμβάνω και σήμερα – ότι η δική μου τοποθέτηση δεν δεσμεύει κατ’ ουδένα τρόπο όσες και όσους με τίμησαν με την ψήφο τους, τους οποίους ευχαριστώ για μια ακόμη φορά. Όπως και στον πρώτο γύρο έτσι και τώρα, τους καλώ να ψηφίσουν όπως τους επιβάλλει η συνείδησή τους, με γνώμονα το καλό του τόπου.

Ευχαριστώ επίσης όσους συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε την Τρίτη. Η μαζική προσέλευση αλλά κυρίως ο γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος που αναπτύχθηκε, ήταν πολύ ελπιδοφόρος και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω την προσπάθεια που έχω ξεκινήσει.

Ενόψει του β’ γύρου των Προεδρικών Εκλογών, συναντήθηκα τόσο με τον κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη όσο και τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

Έδωσα γραπτώς και στους δύο τις «Δώδεκα Προτεραιότητες» που είχα ανακοινώσει σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις 2 Φεβρουαρίου 2023, οι οποίες καλύπτουν τους τρεις πυλώνες του προεκλογικού μου προγράμματος:

  • Το Τίμιο Κράτος
  • Την Κύπρο του 2035
  • Όχι στη Διχοτόμηση – η Λύση μάς Συμφέρει

Ανταλλάξαμε απόψεις με τους δύο υποψηφίους και έλαβα επίσης γραπτώς τις απαντήσεις τους.

Η επιλογή δεν ήταν εύκολη, επειδή με τους δύο υποψηφίους είχα και έχω διαφορετικές προσεγγίσεις σε μία σειρά από ζητήματα. Επίσης, στη μακρά προεκλογική περίοδο που προηγήθηκε, υπήρξαν αντιπαραθέσεις οι οποίες αναπόφευκτα προκάλεσαν διάφορα συναισθήματα, τα οποία όμως δεν πρέπει να  αφήσουμε να επηρεάσουν την κρίση μας σε μια τόσο σημαντική για τη χώρα απόφαση.  Με τον κ. Χριστοδουλίδη και τις δυνάμεις που στηρίζουν την υποψηφιότητά του, έχουμε περισσότερες διαφορές στο Κυπριακό. Έχουμε επίσης διαφορετική οπτική στα ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Με τον κ. Μαυρογιάννη ανταλλάξαμε απόψεις για το Κυπριακό και υπογράμμισα την επείγουσα ανάγκη για τόλμη και πρωτοβουλίες για να μην πέσει η Κύπρος στα βράχια της διχοτόμησης. Εξέφρασα επίσης τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μου για την πορεία της οικονομίας, δεδομένων των προκλήσεων ενώπιον των οποίων θα βρεθεί η χώρα, και την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία.  Χάρηκα να παρατηρήσω ότι στα ζητήματα της αντιμετώπισης της διαφθοράς βρήκαμε κοινό έδαφος στη συζήτησή μας.

Μπροστά στο δίλημμα του β’ γύρου των Προεδρικών Εκλογών, με βάση τον πολιτικό διάλογο που είχα με τους δύο υποψηφίους και τις τοποθετήσεις τους, ανακοινώνω τη στήριξή μου στην υποψηφιότητα του κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Θέλω να είναι απολύτως σαφές ότι τα κριτήρια για την απόφαση μου είναι μόνο πολιτικά. Συνδέονται αποκλειστικά με πολιτικές θέσεις και προτεραιότητες και όχι με οποιαδήποτε ανταλλάγματα.  Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές, αυτό το είδος πολιτικής δεν με αφορά και δεν με ενδιαφέρει.

Θέλω επίσης να διευκρινίσω ότι όποιος κι αν θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα συνεχίσω να καταθέτω προτάσεις, να ελέγχω τον τρόπο άσκησης της εξουσίας και να ασκώ κριτική για λανθασμένες αποφάσεις ή επιλογές, για κακώς έχοντα που δεν διορθώνονται, αλλά και εάν διαπιστώσω ατολμία ή απραξία σε σημαντικά ζητήματα που χρήζουν άμεσου χειρισμού.

Πιστεύω ότι με τις προτάσεις που κατέθεσα κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και με τις προτεραιότητες που έθεσα ενώπιον των δύο υποψηφίων του β’ γύρου, έχω συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στο να μπει στην ημερήσια διάταξη της πολιτικής μας ζωής το Τίμιο Κράτος και η Μία, Ενωμένη και Πράσινη Κύπρος.

Είμαι στη μάχιμη πολιτική και θα παραμείνω, γιατί με ενδιαφέρει να συμβάλω στην πρόοδο της κοινωνίας μας.

 

Λευκωσία, 9 Φεβρουαρίου 2023

 

 

 

 

Scroll to Top