Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Στο Λονδίνο ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αχιλλέας Δημητριάδης

O υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αχιλλέας Δημητριάδης, βρίσκεται αυτές τις ήμερες στο Λονδίνο συμμετέχοντας σε σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει η Κυπριακή Ομογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την Τρίτη 22 Μαρτίου ο κ. Δημητριάδης ήταν ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε το «Ελληνικό Κέντρο» στο Λονδίνο, όπου ενημέρωσε ένα ευρύ ακροατήριο στην αγγλική γλώσσα για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το Βαρώσι.

Ακολούθως ο υποψήφιος Πρόεδρος μίλησε στα ελληνικά στο οίκημα της «Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας», στο βόρειο Λονδίνο, επί του ιδίου θέματος, ενημερώνοντας τους Ομογενείς για τις τελευταίες εξελίξεις.

Στην παρουσίασή του, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι ειδικά για τις αξιώσεις του ΕΒΚΑΦ, ο ισχυρισμός του Ιδρύματος ότι το Βαρώσι του ανήκει δεν ευσταθεί, εξηγώντας ότι το 1960 επιτεύχθηκε συμβιβασμός μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας η οποία πήρε £1.5 εκ αποζημίωση και αποποιήθηκε κάθε δικαιώματος στην περιουσία του ΕΒΚΑΦ.

Τόνισε παράλληλα ότι η περίκλειστη πόλη, το Βαρώσι δηλαδή, τελεί υπό ειδικό καθεστώς σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ 550 και 789. Σημέρα, συνέχισε, εκκρεμεί πιλοτική υπόθεση για περιουσία Ε/Κ πρόσφυγα στο Βαρώσι απαιτώντας αποκατάσταση και αποζημίωση για απώλεια χρήσης.

Το ΕΒΚΑΦ διεκδικεί παρουσία στην υπόθεση ως ενδιαφερόμενο μέρος, κάτι το οποίο ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε «μη βάσιμη απαίτηση».

Scroll to Top