Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Συνάντηση Αχιλλέα Δημητριάδη με την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Μυρτώ Ζαμπάρτα

Η ΕΕ καταλύτης για τη λύση!

 Συνάντηση είχε σήμερα (Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου) με την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Μυρτώ Ζαμπάρτα, ο Αχιλλέας Δημητριάδης.

Ο Α. Δημητριάδης ανέπτυξε τις θέσεις του για τον ρόλο της ΕΕ σε μια νέα προσπάθεια επίλυσης μαζί με τον ΟΗΕ, βασισμένες στη Συνθήκη Προσχώρησης, την μέχρι τώρα εμπειρία από τη δράση της ΕΕ, καθώς και τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις και σε ανώτατο επίπεδο στις Διασκέψεις του ΟΗΕ για την Κύπρο στη Γενεύη και το Κραν Μοντάνα.

Ειδικότερα, ο Α. Δημητριάδης προτείνει τα ακόλουθα:

  1. Διορισμό απεσταλμένου της ΕΕ στις συνομιλίες επίλυσης, κάτω από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας
  2. Συμμετοχή της ΕΕ στον μηχανισμό ασφαλείας, στα στάδια εφαρμογής της λύσης, τόσο με δικές της δυνάμεις όσο και δυνάμεις κρατών -μελών της.
  3. Σχεδιασμό και χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής και ανοικοδόμησης από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό – έργα όπως, η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου και περιοχών υπό επιστροφή στην Ε/Κ Κοινότητα και μετεγκατάσταση και αναδιοργάνωση της οικονομίας για την Τ/Κ Κοινότητα
  4. Υποστήριξη προγραμμάτων για την στήριξη των δύο Κοινοτήτων στην διαδικασία συμφιλίωσης, στηριγμένων στις κοινές προκλήσεις των ευρωπαϊκών κοινωνιών του 21ου αιώνα, όπως η  βιώσιμη ανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή, η εκπαίδευση και η απασχόληση της νέας γενιάς.

Ο Α. Δημητριάδης προτείνει ταυτόχρονα, η «Θετική Ατζέντα» ΕΕ – Τουρκίας να περνά μέσα την επίλυση του κυπριακού, ως κύρια προϋπόθεση: «Η διατήρηση της σύνδεσης των Ευρωτουρκικών σχέσεων με το κυπριακό είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί παρέχει σημαντικούς μοχλούς για αξιοποίηση. Το κυπριακό πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό πρόβλημα και η πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις διασυνδέεται με την προηγούμενη πρόοδο επί της ουσίας του κυπριακού. Οι δίαυλοι επικοινωνίας και επιρροής προς την Άγκυρα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχουν ευκαιρίες και δυνατότητες.»

Ο Α. Δημητριάδης συζήτησε επίσης με την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής ζητήματα που σχετίζονται με την δραστήρια συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ και την δημιουργία Υφυπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Λευκωσία, 23/01/2023

 

Scroll to Top