Κατηγορίες Ανακοινώσεων

Το Τρίπτυχο

Τα γεγονότα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες προκαλούν έντονες ανησυχίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Η προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες που βαρύνουν το «τρίπτυχο» Αναστασιαδη, Χριστοδουλίδη, Αβέρωφ και να προσπεράσουν τα αδιέξοδα που μας έχουν οδηγήσει, είναι αξιοθρήνητη.

Η πολιτική για υλοποίηση του αγωγού EastMed έχει αποκαλυφθεί για την ουτοπία που ήταν στην πραγματικότητα. Τελικά φαίνεται καθαρά ότι δεν ηταν παρά ένα πολιτικό τέχνασμα για εσωτερική κατανάλωση. Οι δηλώσεις σε πρωτεύουσες καθώς και από ειδικούς πιστοποιούν το ανέφικτο της κατασκευής του.
Οι θέσεις που ανέπτυξε πρόσφατα ο ΓΓ του ΟΗΕ ουσιαστικά καταγράφουν την αναξιοπιστία της κυβέρνησης ενώ ο ίδιος περιμένει από τους δύο ηγέτες να πάρουν αποφάσεις και ύστερα θα μελετήσει το ενδεχόμενο διορισμού ειδικού απεσταλμένου του. Και πάλι οι προσπάθειες του τρίπτυχου να συγκαλύψει τις τεράστιες τους ευθύνες δεν γίνονται πλέον πιστευτές. Το Βαρώσι έχει εγκαταληφθεί στη μοίρα του και το συνολικό αδιέξοδο οδηγεί την Κύπρο από το παρά πέντε της λύσης στα βράχια της διχοτόμησης.
Στην ΕΕ η πολιτική των κυρώσεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο απέτυχε. Κανένας δεν συζητά το θέμα αυτό και σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη στράφηκαν στη “θετική ατζέντα” ΕΕ-Τουρκίας, που αποσκοπεί σε μια αναζήτηση κοινών συνισταμένων με αμοιβαία οφέλη. Βρισκόμαστε να είμαστε αναξιόπιστοι και απομονωμένοι.
Όλα τα πιο πάνω αποδεικνύουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι η εξωτερική πολιτική που ασκήθηκε από το τρίπτυχο έχει ουσιαστικά ναυαγήσει.

Η καταγραφή της σημερινής κατάστασης πραγμάτων είναι επιβεβλημένη όχι μόνο για να βλέπουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε αλλά και για να δούμε πού θέλουμε να πάμε και πώς θα το πετύχουμε.

Πιστεύω ότι η Κύπρος χρειάζεται να ακολουθήσει μια νέα πολιτική και γι’ αυτό επιβάλλεται μια επείγουσα αλλαγή πορείας. Γι’ αυτό θεωρώ ότι το τρίπτυχο με τους πιο κάτω άξονες πολιτικής αποτελεί μια στρατηγική αλλαγής οι οποίοι αγκαλιάζουν την πλειοψηφία του λαού μας:

Κανένας συμβιβασμός με τη διχοτόμηση ή τα δύο κράτη. Όλες οι δυνάμεις μας να συγκεντρωθούν για να αποτρέψουμε τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη για όλη την Κύπρο.
Ανάκτηση της αξιοπιστίας μας στο ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με την άσκηση σοβαρής και με συνέπεια πολιτικής. Με σύμπλευση με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα θα δημιουργήσουμε ξανά το αναγκαίο πολιτικό κεφάλαιο. Αυτό θα μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε προς όφελος της Κύπρου μέσα στην πορεία της θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας. Στόχος να ξαναρχίσουμε τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού στα Ηνωμένα Έθνη.
Η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου είναι συνυφασμένη με την πολιτική μας στο Κυπριακό και την επίλυσή του. Χωρίς να υπάρχουν συνθήκες σταθερότητας στην περιοχή, καμμιά μεγάλη εταιρεία δεν θα επενδύσει τα αναγκαία ποσά στο θαλάσσιο χώρο γύρω από την Κύπρο. Ήδη ο αγωγός EastMed φαίνεται ότι έγινε παρελθόν. Αυτό πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι μόνο με ρεαλιστικές εκτιμήσεις, με πειθώ και με συμμαχίες μπορούμε να αλλάξουμε τις σκληρές συνθήκες που μάς περιβάλλουν.
Το Κυπριακό, το φυσικό αέριο και η συμμετοχή μας στην ΕΕ συνιστούν έναν ενιαίο πακέτο που πρεπει να διαχειριστούμε με αξιόπιστο τρόπο. Δυστυχώς, το τρίπτυχο μάς έφερε στα χάλια που είμαστε σήμερα. Η ανάκτηση της αξιοπιστίας είναι η απάντηση στην επικίνδυνη στασιμότητα. Έχουμε πλεονεκτήματα, διαθέτουμε ισχυρά επιχειρήματα, το δίκαιο είναι με το μέρος μας και γι’ αυτό επιβάλλεται να οργανώσουμε μια αξιόπιστη, σύγχρονη και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.

Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον μας και των παιδιών μας σ’αυτή τη χώρα. Πιστεύω ότι μαζί μπορούμε.

Scroll to Top